Basisvaardigheden: Boodschappen

Door goed en verstandig boodschappen te doen kunt u veel geld besparen en toch gezond eten en genoeg andere zaken kopen zoals schoonmaakmiddelen enzovoort. Hieronder volgen een aantal tips die u samen met uw begeleiders kunt oefenen

Boodschappenbriefje en voorraad
Maak voor u boodschappen gaat doen altijd even een boodschappenbriefje. Dan vergeet u niets. Verder is het verstandig even in de voorraadkasten en in de koelkast te kijken. Zodat u weet wat u echt nodig heeft.

Gebruik de reclamefolders
In de reclamefolders van de supermarkten staan vaak veel aanbiedingen. Door de verschillende reclamefolders met elkaar te vergelijken kunt u geld besparen. Koop niet teveel aanbiedingen, alleen als u ze echt nodig heeft, zeker niet als het voedsel is dat kan bederven.

In de Supermarkt

  • Houd u in de supermarkt of andere winkel altijd aan uw boodschappenbriefje en laat u niet verleiden om ‘zomaar’ iets te kopen. Ook is het belangrijk dat u goed gegeten heeft voordat u boodschappen doet, anders is de verleiding te groot.
  • Voeg aanbiedingen die u ‘onderweg’ tegenkomt toe aan uw boodschappenbriefje. Als u alle boodschappen heeft gekocht, die u van plan was te kopen, dan kunt u eventueel nog de aanbiedingen meenemen. Gebruik een rekenmachine. Zo geeft u niet snel teveel geld uit.
  • Onderin de schappen staan vaak goedkope producten (B-merken). Deze zijn vaak net zo goed en veel goedkoper. Dat geldt ook voor schoonmaakmiddelen enzovoort.
  • Let op seizoens-groente en fruit, in het juiste seizoen zijn die goedkoop.
  • U kunt het beste één keer per week de ‘grote boodschappen’ doen. Zo heeft u meer overzicht over de uitgaven en koopt u niets te veel en geen onnodige zaken.
  • De beste boodschappendagen zijn vrijdag en zaterdag. Veel supermarkten hebben aanbiedingen die alleen in het weekend gelden. Daarmee kunt u dus besparen.
  • Let op dat u niet teveel koopt, het is zonde als u het weg moet gooien.

De markt
Kijk wanneer er bij u in buurt ‘Markt’ is. Op de markt kunt u vaak nog goedkoper boodschappen doen. Zeker als u aan het eind van de marktdag groente en fruit gaat kopen.

Top