Basisvaardigheden: Communicatie met instanties

Communicatie met instanties betekent het contact leggen en onderhouden met instellingen, bedrijven of organisaties. Dit kan per telefoon, aan de balie, per mail of per post. Het is een officiële vorm van communicatie, die voorbereiding en aandacht vraagt.

Waarom is het belangrijk?
Om bijvoorbeeld het contact met uw huisbaas te verbeteren, aanvullend inkomen/voorzieningen aan te vragen of betalingsregelingen te treffen. Door goed contact te onderhouden, houdt u zelf de touwtjes in handen over uw eigen situatie, bent u op de hoogte van uw rechten en plichten en komt u niet voor onaangename verrassingen te staan.

Tips

  • Zet alle instanties/diensten waarmee u te maken krijgt overzichtelijk onder elkaar op het netwerkoverzicht en netwerkkaart.
  • Bij veel instanties kunt u op hun website veel informatie vinden, vragen stellen of dingen wijzigen/aanvragen. Ook staat er op de site wanneer zij telefonisch bereikbaar zijn en welke gegevens u dan bij de hand moet hebben. Voor andere vragen kunt u eventueel langsgaan bij de Vraagwijzer bij u in de buurt.
  • Op de website Wegwijs in Nederland kunt u filmpjes bekijken over het contact leggen en onderhouden met instanties. Kies ‘wegwijs in Nederland’ en bekijk onder het kopje ‘vaardigheden’ de filmpjes!

Belangrijk! als u de taal niet (voldoende) beheerst
Ga na of u recht heeft op (aanvullend) taalonderwijs.
Kijk op taalzoeker.nl of er een taalaanbieder in de buurt is.
Op taalklas.nl kunt u zelf Nederlands oefenen.
Gilde samenspraak en Stichting LOV hebben vrijwilligers die de taal met u kunnen oefenen.

Tools
Werkblad netwerkoverzicht en netwerkkaart

Handige websites
voorbeeldbrief.nl
juridischloket.nl
zelfjeschuldenregelen.nl
nt2taalmenu.nl
Kijk voor meer tips bij computervaardigheden

Top