Basisvaardigheden: Kas en huishoudboekje

De belangrijkste reden om een huishoudboekje bij te houden, is om te weten waar uw uw geld aan uitgeeft. Het bijhouden van een kasboek is erg eenvoudig. Koop een kasboek of gebruik een schriftje met lijntjes als kasboek. U kunt ook online een kasboek/huishoudboekje downloaden of zelf een Excel bestand aanmaken op de computer. Bewaar de bonnetjes van al uw uitgaven goed. Zo kunt u zien of u geen bedragen vergeet. Gooi de bonnetjes pas weg op het moment dat u de aankoop in uw kasboek hebt geschreven.

Schrijf bij elke aankoop in uw kasboek:

  • Op welke datum u het product gekocht hebt.
  • De naam van het product of de winkel.
  • Het bedrag dat het product gekost heeft.
  • Wanneer u boodschappen heeft gedaan, schrijft u het totaalbedrag van de boodschappen per winkel op.
  • Reken iedere week uit hoeveel geld u uitgegeven hebt.
  • Vergelijk dit bedrag met het bedrag dat u eigenlijk te besteden hebt.

Zit u erboven: dan weet u dat u de volgende weken minder geld te besteden hebt. Zit u eronder: goed gedaan! Kijk kritisch naar de producten die u koopt. Zitten er dingen bij die u eigenlijk niet nodig heeft of goedkoper had kunnen kopen?

Maak een gewoonte van het gebruik van uw kasboek. Schrijf dagelijks elke aankoop op in uw kasboek. Kies een vaste dag in de week om uit te rekenen hoeveel geld u deze week heeft uitgegeven Meer informatie en tips over het bijhouden van een kasboekje? Op internet kunt u over dit onderwerp veel informatie vinden. Zoek hiernaar via Google.

Tools
Werkblad kas en huishoudboekje

Top