Basisvaardigheden: Schoonmaken

Tegenwoordig zijn we allemaal druk. Werken, verzorging van kinderen, mantelzorg, vrijwilligerswerk, sport en, o ja het huishouden moet ook nog gebeuren. Bij veel mensen komt het huishouden op de laatste plaats in het rijtje activiteiten dat moet gebeuren. Toch is het prettig om in een opgeruimd huis te wonen.

Een opgeruimd huis voor een opgeruimd hoofd
Als u telkens moet denken aan alles wat er nog in huis moet gebeuren, krijgt u nooit écht rust. De één pakt het hele huis in één keer aan en doet dan een tijdje niets. De ander maakt dagelijks schoon. Maar het werkt rustgevend als u structuur aanbrengt en op vaste tijdstippen schoonmaakt.

Schema’s
Een huishoudschema kan helpen om het huishouden op orde te krijgen. Het schema is een soort houvast. Daarnaast kunnen ook de partner en kinderen meehelpen met het huishouden. Als dat in een schema staat opgenomen zorgt het niet steeds voor discussie, maar voor rust. Onder tools vindt u een voorbeeld van een weekschema en een dagschema. U kunt voor u zelf nagaan wat het beste bij u past. Ook is er een schema voor de kinderen. Het is goed en leerzaam voor de kinderen om ook mee te doen in het huishouden.

Schoonmaakgereedschap en schoonmaakmiddelen
Zonder goed ‘gereedschap’ en zonder goede schoonmaakmiddelen wordt het heel moeilijk om uw huis schoon te houden. Vaak kunt u goed schoonmaakgereedschap, zoals een bezem, een dweil, schoonmaakdoekjes, een afwasteiltje, een spons, een zeem enzovoort goedkoop aanschaffen. Een stofzuiger en een wasmachine zijn ook nodig maar een stuk duurder. Verder zijn schoonmaakazijn en schoonmaakspiritus goedkope vervangers voor allesreinigers.

Tools
Werkblad huishoudschema week
Werkblad huishoudschema dag
Werkblad huishoudschema kinderen

Top