Basisvaardigheden: Taal

Om u zelf goed te kunnen redden in Nederland is het heel belangrijk dat u de Nederlandse taal goed kunt spreken, lezen en schrijven. Dit is nodig om te kunnen werken, maar ook om te kunnen communiceren met officiƫle instanties of bijvoorbeeld de huisarts. Taal is ook heel belangrijk om uw kind goed te ondersteunen bij het onderwijs en bij de opvoeding. Oefenen is heel belangrijk om de taal te leren. Vindt u dit moeilijk, dan is samen met uw kind oefenen een goede optie. Dan leren jullie samen!

Belangrijk! als u de Nederlandse taal niet (voldoende) beheerst
Ga na of u recht heeft op (aanvullend) taalonderwijs en kijk op taalzoeker.nl of er een taalaanbieder in de buurt is. In het deel Opvoeding & Onderwijs vindt u onder helpen bij taalontwikkeling veel informatie en oefeningen over de Nederlandse taal. Ook op taalklas.nl kunt u zelf Nederlands oefenen. Wilt u dit ook doen met iemand die de Nederlandse taal goed spreekt? Gilde samenspraak heeft vrijwilligers die de taal met u kunnen oefenen. Bij DOCK kunt u zich aanmelden voor groepslessen. Wilt u zich hiervoor aanmelden? U vindt het adres van DOCK bij u in de buurt via deze site.

Een goede website om te oefenen met taal (en het inburgeringsexamen) is dikverhaar.nl. Hier vind u goede uitleg en handige links.

Heeft u heel veel moeite met taal, dan kunt u beginnen met spreektaal. Samen met uw begeleider kunt u via de website het begint met taal oefeningen downloaden. Ook op de website oefenen.nl kunt u taaloefeningen doen. Hiervoor moet u zich wel registeren, maar dit is kosteloos en zinvol. U leert dan de uitspraak en u leert de taal begrijpen. Ook lid worden van de bibliotheek is ook een goede optie (uw kind kan gratis lid worden). Door veel voor te lezen aan uw kind, of door samen te lezen leert u de taal ook.

Top