Fase B: Zwangerschapsboek week 14

week 14

“Nu ben ik ongeveer acht centimeter lang en weeg ik 60 gram. Mijn nek begint nu beter te groeien. Ik word steeds actiever en ik beweeg heel veel. Ook oefen ik nu met ‘ademen’, zodat ik straks zelf kan ademen als ik geboren ben.”

 

Onzekere gevoelens
Vanaf deze week kan je huid meer gaan veranderen. Het gaat meer glanzen of wordt juist pukkelig of vettig. Verder krijg je misschien een donkere streep van je navel tot je schaambeen. Het donkere deel van je tepel wordt ook donkerder en groter. In de afgelopen weken is je lichaam en de hormoonhuishouding veranderd. Dit kan zorgen voor wisselende emoties en prikkelbaarheid. Je kan je heel onzeker voelen. Je vraagt je bijvoorbeeld af of je wel een goede moeder zal zijn. Het is goed om daar bij stil te staan, zolang je je maar geen grote zorgen maakt. Deze kwetsbare gevoelens worden vaak afgewisseld door periodes dat je je supergezond en sterk voelt. Je bent trots op jezelf, je buik en het leventje wat daarin groeit. Je kunt de hele wereld aan en loopt over van energie.

Psychische klachten
Het is heel normaal als je als zwangere vrouw af en toe uit balans raakt. Veel vrouwen denken dat ze alleen maar blij moeten zijn als ze zwanger zijn. Maar blijdschap overheerst niet altijd. Het komt ook vaak voor dat je je juist rot voelt of zelfs depressieve gevoelens krijgt. Als de spanning of klachten te lang duren en er staat niet voldoende blijdschap en ontspanning tegenover, dan is het goed dat je dit bespreekbaar maakt met je verloskundige, gynaecoloog of huisarts. Loop hier niet te lang mee, want dit heeft niet alleen gevolgen voor jou. Jouw baby voelt dit ook.

POP-poli
De POP-poli is een spreekuur voor zwangere vrouwen, waar aandacht wordt besteed aan jouw geestelijke gezondheid en hoe je met jouw gevoelens om kan gaan. Een gynaecoloog, kinderarts of psychiater is aanwezig. Neem contact op met je verloskundige voor meer informatie of kijk samen of er een POP-poli bij jou in de buurt is.

Meer informatie? Bekijk de volgende sites van organisaties voor hulp in Rotterdam:

  • Training ’Bébé’ (GGD Rotterdam-Rijnmond), telefoon (010) 433 99 66 ggd.rotterdam.nl.
  • Training ’Moeder baby interventie’, ’Je leven in balans’ en ’Ontpiekeren’, Context, telefoon (010) 493 35 55 context-ggzpreventie.nl.
  • Pedagogen van het Centrum van Jeugd & Gezin (CJG).
  • KopOpOuders.nl biedt online zelfhulp voor ouders met stress, psychische problemen of verslavingsproblemen.
  • zelfhulpwijzer.nl of kleurjeleven.nl. Op deze sites kun je anoniem een depressie test doen. Deze test is gemaakt door artsen en psychologen.
Top