Hechtingsboek 7 & 8: Consultatiebureau

“In week 7 en 8…. ga ik steeds meer mijn best doen om jou om mij heen te houden! Ik ga bijvoorbeeld huilen, geluidjes maken, glimlachen, grijpen, zuigen en je ogen volgen. Ook ga ik steeds meer mijn eigen lichaam ontdekken. Zo worden mijn handjes en voetjes opeens heel interessant. Ik ga proberen mijn voetjes vast te pakken en mijn teentjes in mijn mond te stoppen. Het liefst stop ik eigenlijk alles in mijn mond om dit te onderzoeken.

Mijn lippen en mond zijn namelijk heel gevoelig en daarmee kan ik het verschil voelen tussen zacht, hard, warm, koud, glad, ruw en nog veel meer. Vanaf 8 weken herken is steeds duidelijker personen, dit is te zien aan mijn reactie. Ik ga bijvoorbeeld glimlachen en geluiden maken als ik een bekend persoon ziet. Ik vind het nog wel lastig om een hele nacht door te slapen, en daarom vind ik het fijn als je een vast dag- en nachtritme aanhoudt. Ik huil nu gemiddeld 2 tot 2,5 per dag.”

Consultatiebureau
Als moeder wil je niets liever dan dat je baby zich goed ontwikkeld. Om dit goed in de gaten te houden, is het belangrijk dat je samen met je baby naar de consultatiebureau afspraken gaat. Je kunt daar ook om advies en tips vragen.
Elke week ontwikkelt je baby, en er zijn verschillende mijlpalen te onderscheiden waarbij je baby over een nieuwe vaardigheid beschikt (omrollen, zelfstandig zitten). Aan elke mijlpaal is een normleeftijd verbonden, deze staan ook in het groeiboekje wat je bij het consultatiebureau krijgt. In de praktijk zal de ene baby er wat langer over doen dan het andere baby. Houd er rekening mee dat elke baby dus verschil laat zien wat betreft zijn of haar ontwikkeling!

Hoe vaak ga je naar het consultatiebureau?
Vanaf week 4 ga je voor het eerst naar het consultatie bureau. In totaal ga je hier ongeveer 13 keer naar toe. Tot de leeftijd van 6 maanden bezoek je het bureau gemiddeld 1 keer per maand. Daarna, totdat je baby 14 maanden oud is, ongeveer 1 keer per twee maanden.

Neem bij ieder bezoek het volgende mee:

  • In dit boekje Hierin wordt de gezondheid en ontwikkeling (bijvoorbeeld lengte en gewicht) van je baby van 0 tot 4 jaar bijgehouden. Ook staan hier de vervolgafspraken en handige tips in.
  • Als je een jongetje hebt: het ballenkaartje (hierop wordt de plaats en de omvang van de beide zaadballen genoteerd. Zo houden ze bij of de ballen eerst wel en later niet meer in de balzak lagen).
  • Voor je baby: een omslagdoek/badjasje, verschoning en voeding (het kan altijd anders lopen).

Welke vaccinaties krijgt je baby?
Vanaf zes weken tot een jaar krijgt je baby verschillende vaccinaties (prikken).Vaccinatieschema
Hieronder zie je een schema wanneer welke prikken worden gegeven. Laten vaccineren is niet verplicht, maar wel aan te raden omdat je je baby wordt beschermt tegen gevaarlijke ziekten. 95 procent van de baby’s die alle prikken hebben gehad, is beschermd tegen gevaarlijke ziekten. Ook als een baby toch een bepaalde ziekte krijgt, is het verloop van de ziekte minder ernstig dan bij baby’s die geen prikken hebben gehad.

Meer informatie

  • Krijgt je baby tussen de consultatiebureau afspraken lichamelijke klachten? Neem dan zo snel mogelijk contact op met je eigen huisarts.
  • Naast de vaste afspraken op het consultatiebureau, kan je altijd tussentijds contact opnemen met het bureau, als je bijvoorbeeld vragen hebt over voeding, verzorging en slaapgedrag of als je het gevoel hebt dat er iets niet helemaal in orde is met je baby.
  • Bij elk consultatiebureau zijn er inloopspreekuren. Hier kun je met al je vragen terecht zonder een afspraak te maken en gewoon met je baby binnen lopen.
Top