Hechtingsboek week 11 & 12: Verschillende huiltjes herkennen

“In week 11 en 12… ben ik aan het kijken wat ik zelf allemaal al kan. Ik vind het dan ook heel spannend om te merken hoe het voelt als ik iets in mijn mond stop, daarom speel ik graag met groot speelgoed anders kan ik er in stikken. De wereld ontdek ik nu het beste met mijn mond en tong. Ik voel nu of iets zacht, glad of hard is. Laat mij deze week daarom verschillende dingen voelen (zoals een boekje en speeltjes).

Vanaf 12 weken blijft het aantal uren dat ik huil voor de rest van mijn eerste levensjaar ongeveer gelijk (gemiddeld 1-1,5 uur per dag). Naast huilen, kan ik nu ook op andere manieren laten merken dat ik je aandacht wil! Ik ga bijvoorbeeld naar je glimlachen als ik je zie of ik steek mijn armpjes naar je uit. Als ik na een lange tijd geen aandacht krijg, dan zal ik toch gaan huilen.

Rond 12 weken heb ik minder behoefte aan voeding in de nacht. Ik slaap ongeveer 15 uur per dag. Het is nu een goed moment om mij in mijn eigen bed en in mijn eigen kamer te laten slapen. Ik vind het heel fijn om op vaste tijden te slapen, te eten, te spelen en wakker te zijn.”

Huiltjes herkennen bij je baby
baby huilenDat je baby huilt is heel normaal. Maar: je baby huilt niet voor niets! Hij huilt namelijk om contact met jou te zoeken en er kan dan van alles aan de hand zijn. Het is belangrijk dat je weet waarom je baby huilt, zodat je weet hoe je je baby kunt troosten. Wanneer je baby ervaart dat de wereld om hem heen reageert op wat hij of zij nodig heeft, ontwikkelt het vertrouwen in die wereld.

Dingen die er aan de hand kunnen zijn als je baby huilt
Heeft je baby honger? Je baby laat dan meestal bepaalde signalen zien, zoals het tuiten van zijn lippen, handjes in zijn mond stoppen en onrustig bewegen. Geef je baby dan voeding.

Heeft je baby slaap? Veel baby’s worden snel moe, maar ze gaan dan niet vanzelf slapen. Let dus goed op slaapsignalen, zoals bleek worden, jengelen, gapen, wegkijken met de ogen en in de oogjes wrijven. Je baby heeft dan rust nodig om te kunnen slapen. Je kunt bij het in slaap wiegen rustige en zachte muziek opzetten, je hand op de buik van je baby leggen of hem een speen geven.

Heeft je baby een vieze luier? Baby’s vinden het niet fijn om een vieze luier te dragen en willen graag zo snel mogelijk verschoond worden.

Begint je baby te huilen na het voeden? Dan kan je baby last hebben van darmkrampjes. Het helpt dan om zijn buik te masseren, je baby op je schouder te wiegen of over zijn rug te wrijven. Maar het kan ook zijn dat er een boertje dwars zit. Probeer hem dan te laten boeren.

Heeft je baby het te warm of te koud? Kijk of je baby niet te veel of te weinig kleding aan heeft. Voel in zijn nek of je baby het te warm heeft. Let ook op labels in de kleding die op de huid kunnen irriteren. Zorg ook dat de kleertjes niet te strak zitten. Nu je baby hard aan het groeien en bewegen is, is het niet fijn als kleding te strak zit.

Meer informatie
Kijk op onrustigebaby.nl als je meer wil weten over onrustige baby’s.

Top