Hechtingsboek week 13 & 14 Reageren op de verschillende huiltjes van je baby

“In week 13 en 14… kan ik in je manier van praten je emoties onderscheiden. Ik kan dus merken als je blij, verdrietig of boos bent. Ook gaan deze week mijn vuistjes langzaam open en ik ontdek mijn vingertjes. Ik ga ze ook proeven met mijn mond!
Vanaf deze weken ga ik ook leren om te grijpen naar voorwerpen en leer ik ze vastpakken. Dit kan jij met mij oefenen door speelgoed of een knuffel voor mij te houden, zodat ik er naar kan grijpen en vast kan pakken. In het begin is het pakken nog wel erg moeilijk voor mij en wil ik het vooral kunnen aanraken. Als beloning kun je het speelgoed of knuffel daarna in mijn handje stoppen en een compliment geven voor het proberen.

Ook denk ik nu dat ik al heel wat kan ‘zeggen’, dus ik vind het fijn als je terug praat. Als jij dezelfde geluidjes terug maakt, dan zorg jij ervoor dat ik nog meer geluidjes ga maken en ga ik nieuwe geluiden proberen te maken. Op deze manier voeren wij al kleine ‘gesprekjes’. Die zijn erg belangrijk voor mijn taalontwikkeling, het versterkt onze band en ik voel mij gehoord door jou. Dit is goed voor mijn zelfvertrouwen.”

Troosttechnieken die je kunt doen als je baby huilt
Niet de box, niet de wipper, niet de speen en niet het prachtig ingerichte kamertje zullen je baby troost en warmte bieden, maar jouw armen en jouw liefde!

  • Je baby houdt ervan om zo dicht mogelijk bij je in de buurt te zijn. Als je baby niet ophoudt met huilen, probeer hem dan dicht tegen je aan te houden. Jouw aandacht helpt altijd!
  • Tijdens het vasthouden, kan je je baby zachtjes wiegen, zingen, praten, dansen en heen en weer lopen.
  • Onthoud dat je het huilen niet persé hoeft te stoppen. Wel is het belangrijk dat je baby zich niet alleen voelt of bang wordt.
  • Probeer niet veel verschillende troostmethoden door elkaar. Je baby wordt daar nog onrustiger van.
  • Je kunt je baby nooit teveel verwennen als hij huilt. Door te huilen geeft je baby namelijk aan dat er iets is. Je baby kan pijn hebben, zich vervelen, een schone luier willen of hij wil graag aandacht. Het is daarom belangrijk om altijd op je baby te reageren als hij huilt.
  • Zorg voor rust en regelmaat. Je baby ziet nog weinig, maar hoort veel. Alle indrukken komen heftig binnen, want het is allemaal nieuw. Probeer daarom elke dag een vaste volgorde aan te houden en houd het aantal nieuwe indrukken beperkt. Een voorbeeld van een vaste volgorde is; slapen – wakker worden – voeden – samen spelen – alleen spelen – slapen.

Wat gebeurt er als je alleen op je baby reageert als hij of zij huilt?
Deze baby’s leren minder goed om ook op andere manieren te communiceren. Geef je baby daarom juist aandacht op momenten dat hij wakker is en niet huilt. Dat geeft ook jou de kans om echt van je baby te genieten!

Wat gebeurt er als je niet reageert als je baby huilt?
Soms reageren ouders geïrriteerd als hun baby huilt. Wanneer dit te vaak gebeurt, kan de baby ophouden bij de ouder troost te zoeken en gaat hij zijn aandacht richten op speelgoed of op de omgeving. Ook als een baby nooit wordt getroost, gaat hij stoppen met huilen. Hij heeft het opgegeven om troost te verwachten van een ouder. Het is daarom belangrijk om al snel de verschillende ‘huiltjes’ van je baby te herkennen en hier goed op te reageren!

Loop even weg als het huilen je teveel wordt
Vind je dat je baby erg veel huilt en wordt je er wanhopig van?

  • Als je het gevoel krijgt dat je het even niet meer ziet zitten, leg je baby dan even in de box, laat hem even huilen en loop zelf even weg.
  • Schud je baby nooit door elkaar! Dit is namelijk erg gevaarlijk voor de baby.
  • Maak het bespreekbaar met mensen uit je omgeving. Deel het met je coach van Bureau Frontlijn en weet dat je altijd om hulp kan vragen bij het consultatiebureau: zij weten veel over huilbaby’s.
  • Vraag ook eens aan andere moeders in je omgeving hoe zij omgaan met het gehuil van hun baby.

Meer informatie
Kijk op inbakeren.nl voor meer informatie over troosten en huilen
Ook op opvoeden.nl kun je meer informatie vinden over huilbaby’s en manieren om je baby te troosten. Zoek op ‘huilbaby’.

Top