Hechtingsboek week 17 & 18: kijken, benoemen & bevestigen

“In week 17 en 18…. probeer ik naar je woorden en zinnen te luisteren en ik probeer te begrijpen wat jij tegen mij zegt. Vanaf nu zal ik ook mijn eigen naam herkennen. Ook kan ik meer dan alleen huilen en klanken maken! Ik kan nu ook brabbelen met jou. Als jij reageert op mijn gebrabbel, zal ik doorkrijgen dat ik ook hiermee jou aandacht kan trekken. Ik blijf nu ook naar je kijken als jij bezig bent. Ik zal mijn hoofd draaien om jou beter te kunnen zien. Het kan zijn dat ik al van mijn rug naar mijn buik kan rollen en andersom. Ik probeer misschien ook al om vooruit of achteruit te bewegen als ik op mijn buik lig.

Kijk naar wat je baby nodig heeft en zeg wat je gaat doen
Het is belangrijk dat je ingaat op de signalen van je baby. Ook is het belangrijk dat je op een vriendelijke manier tegen je baby zegt wat je op dat moment doet, voelt, wilt, of denkt. Bijvoorbeeld: ‘je moet huilen, omdat je honger hebt’, als je baby begint te huilen. De baby voelt zich op deze manier begrepen en gehoord door jou, hoe klein het ook is. Je baby krijgt dan het gevoel dat hij er toe doet!

Als jij gevoelig reageert op wat je baby nodig heeft, baby 5zal je baby angst of verdriet laten zien, omdat hij weet dat het beschermd en getroost zal worden door jou. Ook als je baby merkt dat hij van jou een positieve reactie krijgt op zijn gedrag, zal je baby dat gedrag daarna weer gaan vertonen. Hij heeft namelijk gemerkt dat het werkt. Het is ook belangrijk om te benoemen wat jij zelf aan het doen bent. Op deze manier maak jij je eigen gedrag voorspelbaar voor je baby. Bijvoorbeeld: ‘mama gaat nu een schone luier geven’. Ook al begrijpt je baby niet wat je gezet, je stem stelt hem of haar al gerust.

Oefeningen ‘Kletsen’ met je baby door op zijn signalen in te gaan

  • Ga nu zelf tegenover je baby zitten en probeer zoveel mogelijk te reageren op wat je baby doet en waar hij naar kijkt. Bijvoorbeeld: ‘zit je naar mijn haren te kijken’, ‘wil je mama’s vinger pakken’. Je baby vindt het fijn om naar je stem te luisteren. En het is goed voor zijn taalontwikkeling: hij hoort hoe jouw taal klinkt.
  • Als je baby een geluidje maakt, moedig hem dan aan door hier op te reageren met: ‘O ja? En toen?’ Of: ‘Ik geloof er niks van. Is dat echt zo? Tjonge!’ Zo hebben jullie gesprekjes die al steeds meer lijken op echte gesprekken.
  • Ook houdt je baby van voorspelbaarheid! Het is goed om te zeggen wat jij gaat doen. Bijvoorbeeld: ‘mama gaat je nu even een schone luier geven. Ga maar liggen, hier heb je een speeltje. Ik ga nu je broekje uit doen.’ , als je je baby gaat verschonen.

Vertel je baby wat je gaat doen

  • baby 6Je baby aankleden en verzorgen is een intiem moment waarbij je naast verzorging ook liefde geeft (door aanraking). Vertel een week lang elke dag alles wat je doet en ziet tijdens het aankleden van je baby. Je kunt je baby vertellen dat je hem gaat afdrogen en daarna hoe je hem aankleed. Een paar voorbeelden:
  • Mama doet nu je luiertje om
  • Ik ga je nu een rompertje aan doen
  • Ik ga nu je sokjes aan doen
  • Enzovoort

Heb jij dit een week lang geoefend?
Probeer dit dan ook eens te doen tijdens het verschonen, voeding geven, spelen en tijdens het slaapritueel. Je baby houdt erg van een vast slaapritueel, bijvoorbeeld eerst voeden, daarna in bad, pyjama aandoen, liedje zingen, boekje lezen en dan gaan slapen. Benoem alle stappen die je doet.

Let op je stem gebruik tijdens het praten met je baby
Praat altijd rustig en vriendelijk tegen je baby. Het is belangrijk dat je er ook vriendelijk bij kijkt. Je laat je baby dan weten ‘ik ben blij dat jij er bent’. Als jij rustig, vrolijk en ontspannen bent, dan wordt je baby hier ook rustig, vrolijk en ontspannen! Ook vindt je baby het leuk als je met verschillende stemmetjes praat.

Top