Hechtingsboek week 21 & 22: Spelletjes voor je baby van drie tot zes maanden

“In week 21 en 22… kan ik veel dingen aanraken, daarom is het belangrijk dat het huis veilig is. Omdat ik nu steeds actiever word, is borst- of flesvoeding alleen niet meer genoeg. Ik krijg behoefte aan bijvoeding. Vanaf nu vind ik het leuk om “om de beurt” spelletjes te spelen zeker als er ook geluiden bij worden gemaakt. Dit zijn spelletjes waarbij jij en ik om de beurt iets doen.

Vanaf nu ga ik steeds meer oefenen met de verschillende klanken die ik kan maken. Ik luister naar de klanken die ik zelf maak en herhaalt ze. Dat doe ik harder en zachter, en op verschillende toonhoogtes. Als jij reageert op mijn klanken, dan word ik stil: ik luister naar je. Ben je klaar? Dan gaat ik weer verder. Zo blijven wij ‘gesprekjes’ oefenen.”

Spelletjes die jullie samen kunnen doen en die je baby heel fijn vindt           
Spelen doet wonderen voor de ontwikkeling van je baby als je dit elke dag een kwartiertje doet! Een van de belangrijkste voorwaarden voor spel is dat je baby zich veilig voelt en vertrouwen heeft in de wereld om hem heen. Vanaf nu wil je baby graag steeds meer uitdaging (in spel). Alleen maar liggen en kijken is niet voldoende.

  • Baby gymnastiek, door zachtjes zijn armpjes en beentjes te bewegen.
  • Blaas op zijn handjes, sabbel zachtjes aan de vingertjes en geef veel kusjes.
  • Zachtjes kietelen: “er komt een muisje aangelopen zo in [vul de naam van je baby in] nekje gekropen”. Kietel langzaam met je vingers van de buik naar de nek van je baby.
  • Je kunt proberen of je baby je na kan laten doen: maak een geluidje, smak met je mond. Als het je baby lukt, doe hem dan op jouw beurt weer na.
  • Ga met je baby voor de spiegel staan. Speel en praat met je baby, als je samen in de spiegel kijkt. Je baby vindt dit vast leuk en kijkt verbaast. Je baby weet namelijk nog niet dat hij zichzelf ziet.

Speeltjes die je baby leuk vindt

  • Je baby vindt speeltjes die geluid maken, waar hij naar kan kijken of in zijn mond kan stoppen nog steeds fijn! Kijk nog eens naar het thema: spelletjes 0 tot 3 maanden.
  • Extra: speeltjes waar hij naar kan grijpen en slaan. Geef je baby regelmatig iets om vast te houden. Bijvoorbeeld een zachte bal, babywagenslinger of rammelaar. Jouw vinger is ook leuk speelgoed voor je baby.

Spelen, maar momenten van rust zijn ook belangrijk voor je baby

  • Het is belangrijk om niet te lang met je baby te spelen, hooguit 10 minuten. Je baby kan zich namelijk niet zo lang concentreren en is snel weer moe. Merk je dat hij wegkijkt of moe wordt, stop dan met spelen en geef hem rust.
  • Naast het belangrijke contact en de aandacht momenten met jou, is het aan te raden om een baby vanaf de eerste maanden al korte momenten zich zelf te laten vermaken. Hiermee krijgt hij/zij de ruimte krijgt om ook alleen te leren spelen.
  • Elk baby vindt een ander speeltje leuk. Ontdek zelf welk speeltje jouw baby leuk vindt om alleen mee te spelen.
Top