Hechtingsboek week 23 & 24: Babymassage

“In week 23 en 24… ga ik meer onderzoeken door te kijken, met mijn handen dingen aan te raken en ermee te spelen. Ik bijt nu ook graag op dingen. Dat geeft mij nog iets meer informatie dan alleen het sabbelen. Door te bijten ontdek ik bijvoorbeeld of iets hard of zacht is. Bovendien ga ik bijten op dingen, omdat ik tandjes krijg. Meestal helpt het bijten op dingen tegen de pijn en het doorkomen van mijn tanden. Ook ga ik waarschijnlijk veel kwijlen.

Ik vind het fijn als jij, vanaf het moment dat mijn eerste tandje doorkomt, mijn tandjes één keer per dag poetst. Het liefst ’s avonds voordat ik naar bed gaat. Ook helpt het om zachtjes over mijn wang en tandvlees te wrijven, iets kouds te laten drinken of eten te geven. Gebruik een klein beetje speciale peutertandpasta met fluoride zonder extra smaakje. Ik vind een klein, zacht tandenborsteltje het fijnst.

Ook vind ik nu knuffels leuk. Als ik een favoriete knuffel heb, dan kan dit een teken zijn dat ik leer om even zonder jou te zijn. Het verschil tussen bekende en vreemden vind ik nog lastig. Ik kan verlegen worden in het bij zijn van vreemden en wend dan mijn hoofd af. Als jij mij tijdens het voorstellen vasthoudt en vertelt wie ze zijn, dan voel ik mij fijn. Vanaf nu wil ik ook graag avond eten/ vaste voeding.”

Babymassage
babymasage1Je hebt waarschijnlijk al gemerkt dat je baby rustig wordt door hem te knuffelen, zachtjes tegen hem te praten of te wiegen. Ook kan jij bij je baby voor een rustig en ontspannen gevoel zorgen als je hem masseert. Hieronder lees je waarom een massage goed is voor je baby.

 • Naast warmte en contact, krijgt hij ook de geruststelling dat hij niet alleen is.
 • Je baby reageert positiever op de jou. Je baby gaat meer lachen, zijn armpjes uitstrekken om opgepakt te worden en maakt meer oogcontact met jou.
 • Je baby wordt minder snel ziek en heeft minder last van krampjes.
 • Jij leert tijdens de massage, de lichaamstaal van je baby beter kennen.
 • Zijn huid is de grootste en meest gevoelige orgaan. Lichamelijk contact is daarom heel belangrijk voor de emotionele, lichamelijke en hersenontwikkeling van een baby.
 • Je baby slaapt beter, huilt minder en ademt beter.

Dit zijn een heleboel positieve effecten. Het proberen is dus zeker de moeite waard!
Bij een massage komt wel wat bij kijken, hieronder staan tips voor de voorbereiding tijdens en na de massage.

Wat is belangrijk bij de voorbereiding van een babymassage?

 • Gebruik olie die geschikt is voor baby’s.
 • Masseer je baby als hij helemaal bloot is. Zo hebben jullie het meeste huidcontact. Zorg dat je eigen handen opgewarmd zijn.
 • Kies een rustige en warme omgeving uit. Hier kun je voor zorgen door rustgevende muziek op te zetten of zelf een liedje te zingen. Zet het liefst je telefoon op stil en de televisie uit.
 • Kies een goed moment voor je baby uit, bijvoorbeeld als je baby goed wakker en rustig is. Masseer niet direct na een voeding (ongeveer een uur na de voeding is prima).
 • Zorg ervoor dat jij zelf ontspannen en rustig bent. Als jij gehaast en gestrest bent, dan voelt je baby dat. Hij kan niet ontspannen als jij tijdens het masseren vaak op de klok kijkt en denkt aan de boodschappen die je moet doen. Ga bijvoorbeeld niet masseren als je bijna weg moet of als je bezoek verwacht.

Wat is belangrijk tijdens de babymassage?

 • Zorg dat je veel oogcontact hebt met je baby.
 • Houdt altijd lichaamscontact met je baby. Als je bijvoorbeeld wat olie wilt pakken, doe dat dan met één hand. De andere hand laat je liggen op het lichaam van je baby.
 • Vertel je baby wat je gaat doen. Zeg bijvoorbeeld: ‘Ik ga je nu uitkleden’ of ‘Ik pak je armpje en ga het masseren’. Massage wordt dan voor je baby voorspelbaar en je baby wordt er rustig van.
 • Masseer je baby langzaam en ritmisch. Je zult merken dat het hem kababymasage2lmeert en rust geeft.
 • Probeer verschillende aanrakingen. Elke baby vindt iets anders fijn, niet alle baby’s vinden het bijvoorbeeld masseren van hun gezicht fijn.
 • Het is belangrijk om je baby regelmatig even op zijn buik te leggen. Door je baby op zijn buik te leggen, leert je baby zich opdrukken, omrollen en uiteindelijk kruipen. Een massage is hier een goed moment voor.
 • Als hij huilt of zijn hoofdje wegdraait, kan dat een teken zijn dat hij geen zin meer heeft. Stop dan meteen met masseren.

Wat is belangrijk na de babymassage?

 • Kijk waar je baby behoefte aan heeft. Misschien heeft hij honger of is hij slaperig. Wees niet verbaasd als je baby na de massage in een lange en diepe slaap valt!
 • Je kunt je baby wassen in een warm badje. De restjes olie worden dan goed weggespoeld. Je kunt je baby daarna lekker warm aankleden.

Meer informatie
oudersvannu.nl

Top