Hechtingsboek week 27 & 28: Voorlezen is leuk en leerzaam

“In week 27 en 28… kan je mijn tandjes steeds beter zien. Ook begin ik nu steeds meer een band op te bouwen met jou en misschien ngo een paar personen (vader, oma). Het is belangrijk dat ik regelmatig tijd met jou doorbrengt en dat jij niet teveel verschillende personen voor mij laat zorgen. Als iemand alleen in mijn buurt is en mijn verzorgt, is dit niet voldoende om met mij een band op te bouwen. Goed reageren op mijn signalen en behoeftes is nog belangrijker! Door te reageren op mijn signalen en behoeftes, leer ik te vertrouwen op de omgeving.

Voorlezenvoorlezen1
Boekjes voorlezen kan je baby helpen om te ontwikkelen en het versterkt jullie band. Het is een moment waarop je namelijk dicht bij je baby bent. Ook maakt het voorlezen je baby vaak rustig. Daarom vindt je baby het fijn om voorgelezen te worden voor het slapen gaan. Samen een boekje lezen, is een goede overgang van de drukke dag naar de rustige nacht.

 

  • Met 7/8 maanden kan je baby zelf het boekje vinden tussen zijn speelgoed. Leg vanaf deze maand dan ook boekjes tussen zijn speelgoed.
  • Vanaf 8/9 maanden kan je je baby korte verhaaltjes voorlezen. Je baby ontdekt ook dat hij de dingen die in het boek staan, ook in de omgeving te zien zijn, zoals een poes, bal, of schoenen. Bij het samen naar de plaatjes kijken, kun je aanwijzen wat er op de plaatjes te zien is en vertel ook wat je ziet. Wijs bijvoorbeeld de poes aan in het boekje en zeg ‘poes’. Je baby begint het aanwijzen al te volgen.
  • Je baby vindt het fijn als je hem op schoot neemt tijdens het voorlezen.
  • Houd tijdens het lezen (oog)contact met je baby en kijk steeds hoe je baby reageert op het verhaal. Ga in op wat je baby doet, want dat is wat je baby interessant vindt.
  • Baby’s houden van veel herhaling! Het is dan ook goed een boek meerdere keren te lezen. Je baby leert hierdoor het verhaal begrijpen en voorspellen wat er gaat gebeuren.
  • Hoe lang er voor gelezen wordt, hangt vooral af van het baby. Baby’s geven zelf duidelijk aan wanneer hun aandacht verslapt. Zij kijken bijvoorbeeld weg.
  • Voorlezen kan op ieder moment van de dag.

Meer informatievoorlezen2

  • Kijk voor meer informatie over voorlezen en boekentips op boekstart.nl
  • In de bibliotheek kan je boeken voor baby’s lenen. Je kunt daar ook boeken lenen waar baby liedjes in staan. Voor jongeren onder de 18 is lid worden van de bibliotheek gratis!
Top