Hechtingsboek week 3 & 4: Borst- en flesvoeding

“In week 3 en 4… geef ik nog steeds door te gaan huilen aan wat ik wil, ik heb bijvoorbeeld honger, wil aandacht of ik heb een volle luier. Als jij op mijn gehuil reageert, dan voel ik mij fijn. Ook vind ik het heerlijk als ik jou liedjes hoor zingen, dit helpt mij soms ook bij het stoppen met huilen. Zingen zorgt er voor dat onze band versterkt en het is goed voor mijn taalontwikkeling. Ik vind herhaling fijn, ik hoor jou graag elke dag het zelfde zingen.

Vanaf 4 weken kan ik last krijgen van pukkeltjes op mijn gezicht, die lijken op jeugdpuistjes. Tegen baby acné kun je helaas niets doen. Maar wees gerust: vaak verdwijnt het binnen een paar weken vanzelf. Nu ga ik ook, voor het eerst naar het consultatiebureau. Tijdens deze afspraak word ik gewogen en gemeten, er wordt gekeken hoe het met jou en mij gaat en jij kunt alle vragen stellen die je hebt! Alle informatie wordt in het groeiboekje geschreven, zodat je thuis nog een keer kan bekijken hoe goed ik groei.”

Borst- en fles voeding

Vanaf de geboorde gaat je baby uit zich zelf al op zoek naar de tepel. Het geven van borstvoeding is een intieme gebeurtenis waarmee je een sterke band opbouwt met je baby. Je pasgeboren baby zal in de eerste weken jou signalen geven dat hij of zij behoefte heeft aan borstvoeding. Die signalen kunnen zijn: met de handjes naar en in het mondje gaan, zuig- of likbewegingen met het tongetje maken of je baby gaat met zijn hoofdje of mond zich in de richting van je borst bewegen.
Borstvoeding geven gaat niet van zelf: jij en je baby moeten het leren! Iets nieuws leren, brengt ook frustratie met zich mee. Dit is dan vaak ook het geval bij het leren geven borstvoeding. Het aanleggen aan de borst gaat misschien niet zo gemakkelijk, als je gehoopt had. Ook na een keizersnee, kan de moedermelk moeizaam tot stand komen. Het is dan ook belangrijk om je baby de eerste dagen vaak aan de borst te leggen. Hieronder leuke weetjes over borstvoeding, er zitten namelijk ook veel positieve kanten aan! Verder worden er weetjes beschreven over flesvoeding.

Weetjes over borstvoeding…

 • Je kunt voor meer borstvoeding zorgen door je baby de eerste paar dagen vaker te laten drinken, zelf meer rust te nemen en zelf veel te drinken.
 • Tussen de voedingen mag in de eerste weken maximaal 3 uur zitten. Kijk vooral goed naar waar je baby behoefte aan heeft.
 • Borstvoeding is gezonder dan flesvoeding en het is gratis!
 • Borstvoeding is gratis.
 • Na de bevalling en ook tijdens het geven van borstvoeding, kan je weer zwanger worden.
 • Borstvoeding versterkt de band tussen jou en je baby. Tijdens het drinken, kan je baby goed oogcontact met jou maken. De afstand tussen je tepel en je ogen is namelijk 20 centimeter. Dit is de afstand waarbij je baby nu scherp kan zien.
 • Borstvoeding is altijd klaar en op temperatuur: je hoeft het niet te mengen of op te warmen. Vooral bij nachtvoedingen is dat erg handig. Je hoeft er je bed niet voor uit.
 • Borstvoeding is gemakkelijker verteerbaar dan flesvoeding. Je baby heeft dus gemiddeld minder last van darmproblemen en spugen.
 • Je valt af door het geven van borstvoeding. Borstvoeding kost je ongeveer 500 calorieën per dag. Mama’s die met de borst voeden zien over het algemeen de zwangerschapskilo’s sneller verdwijnen.
 • Laat je baby altijd een boertje doen na het voeden, omdat hij anders last kan krijgen van darmkrampjes. Dit kan erg pijnlijk zijn, waardoor je baby gaat huilen of niet kan gaan slapen. Houd je baby rechtop tegen je schouder. Leg ook een doek op je schouder. Als je baby dan een beetje spuugt, dan zit dit niet allemaal op je kleding.
 • Als het goed gaat, en je het vol houdt, kun je ontzettend trots op jezelf zijn: je hebt een gezond baby dankzij jouw melk.
 • Je kunt ook borstvoeding en flesvoeding combineren. Vraag daarover goed advies bij het consultatiebureau.

Weetjes over flesvoeding…

 • Voordeel van flesvoeding is dat ook iemand anders de baby kan voeden en hiermee een hechte band met je baby kan opbouwen.
 • Door iemand anders flesvoeding te laten geven, heb je als moeder even tijd voor jezelf.
 • De speen van de fles moet tijdens het voeden altijd gevuld zijn, anders komt er lucht bij de voeding, en dit kan voor darmkrampjes zorgen.
 • Je baby hoeft de flesinhoud niet op te drinken, je baby heeft de ene keer meer honger en dorst dan de andere keer.
 • Een baby doet ongeveer 15 minuten over flesvoeding.
 • Je kunt zien dat je je baby teveel flesvoeding hebt geven, als je baby veel voeding uitspuugt.
 • Door een beetje melk op de binnenkant van je pols te gieten, weet je of het flesje melk op temperatuur is. De melk moet een beetje lauw aanvoelen.
 • Tijdens het geven van flesvoeding kan je ook lichamelijk contact maken met je baby, door je baby gezellig op schoot te houden, naar hem te kijken, met hem te praten en te knuffelen. Dit versterkt jullie band!

Als je vragen hebt over borst- of flesvoeding, dan kun je altijd terecht bij het Centrum van Jeugd & Gezin. Jij kunt hier ook terecht als jij straks borstvoeding op een goede manier wilt afbouwen.

Meer informatie
opvoeden.nl
voedingscentrum.nl
Een handig voedingsschema per maand kan je vinden op mamaenzo.nl

Top