Hechtingsboek week 33 & 34: Scheidingsangst

“In week 33 en 34… heb ik controle over mijn hoofd en nek. Ik kan mij makkelijk omdraaien en ik kan blijven zitten. Wel vind ik het nu lastig om lang alleen gelaten te worden, hierdoor wil ik het liefst de hele tijd dichtbij jou in de buurt blijven. Ik vind het fijn om jou blij te zien, daarom lach ik graag naar je. Als ik een compliment krijg wanneer ik iets goeds doe, dan word ik daar gelukkig van en zal ik de volgende keer precies hetzelfde doen. Daarnaast vind ik “over en weer geven” een leuk spelletje. Rol bijvoorbeeld een bal naar mij toe en kijk of ik het terug rol. Vanaf nu kan ik ook steeds meer dingen herinneren.”

Scheidingsangst, wat is dat eigenlijk?
Bij 8 à 9 maanden ontwikkelt je baby angst als het plotseling gescheiden wordt van de hechtingspersoon. Je baby begrijpt nu dat jij er niet altijd bent, jij bent in staat om weg te gaan. Als je weg gaat dan kan je baby gaan huilen en protesteren, omdat hij nu weet dat hij jou nodig heeft en erg aan jou is gehecht! Scheidingsangst betekend ook dat jij de afgelopen maanden een goede band met je baby hebt opgebouwd! Dat je baby gaat huilen en protesteren, kan gebeuren wanneer jij je baby wegbrengt naar het kinderdagverblijf, maar ook wanneer jij je baby naar bed brengt of wanneer hij ’s nachts wakker wordt en merkt dat jij niet in de buurt bent. De ene baby heeft meer last van scheidingsangst dan de andere baby. Pas als je baby twee jaar is, kan het scheidingen van personen waar het aan gehecht is beter aan.

Tips om met scheidingsangst van je baby om te gaan
Het is natuurlijk wel een hele eer voor jou als ouder dat je baby alleen maar bij jou wil zijn, maar het is soms ook wel erg vermoeiend als je geen stap kan zetten zonder dat hij gaat huilen. Begrijp dat het een fase is die heel normaal is en waarschijnlijk vanzelf weer over gaat! Hieronder een aantal tips hoe je met de scheidingsangst om kan gaan:

  • Neem de angst van je baby serieus. Troost je baby dus als hij bang of in paniek is, dat geeft een veilig gevoel.
  • Speel het ‘kiekeboe’-spelletjes met je baby. Je kunt je handen voor je gezicht doen of een doek en vervolgens ben je weer ‘terug’: “Kiekeboe!” Zo leert je baby dat je soms even uit het zicht bent, of zelfs echt weg, maar dat je altijd weer terug komt.
  • Benoem wat je ziet bij je baby als hij bang wordt: “Je vindt het een beetje moeilijk dat ik nu wegga, he?”
  • Laat je stem nog wel horen, wanneer je thuis uit beeld van je baby gaat. Zing een liedje of rommel in de andere ruimte. Vertrouwde geluiden maken je baby rustig en helpen hem om over zijn angst heen te komen.
  • Maak duidelijke afscheidsrituelen als je je baby naar het kinderdagverblijf of de oppas brengt. Ga bijvoorbeeld samen nog een puzzel maken of een boekje bekijken. Dan vertel je dat je weg gaat en wanneer je je baby weer komt halen (na het spelen, na de boterham, na het slapen) en dat je gaat zwaaien. Als je baby gaat huilen, laat je het troosten over aan degene bij wie je baby blijft.
  • Houdt het afscheid kort. Blijf niet te lang bij je baby en kom niet nog even terug om te kijken hoe het gaat. Dit maakt het voor een baby alleen nog maar moeilijker. Je baby voelt namelijk heel goed aan wanneer jij zelf ook moeite hebt met deze angst. Je baby heeft dan het gevoel dat er echt iets is om bang voor te zijn.
  • Als je ongerust bent over het afscheid, bel dan na een half uurtje de verzorger op. Grote kans dat je baby dan al weer vrolijk aan het spelen is.
  • Onthoud dat elke ouder deze fase met zijn of haar baby doormaakt. Praat met andere over de scheidingsangst van je baby. Dit lucht vast op!

Meer informatie
Over scheidingsangst kun je vinden op opvoeden.nl
Als je vragen hebt over scheidingsangst, dan kun je altijd terecht bij het Centrum van Jeugd & Gezin

Top