Hechtingsboek week 35 & 36: Eerste hulp bij (kleine) ongelukken

“In week 35 en 36… wijs en grijp ik naar voorwerpen in mijn omgeving. Ik gebruik gebaren doelbewust om iets gedaan te krijgen. Ook de geluiden die ik maak, lijken steeds meer op woorden. Ik begin nu ook grenzen op te zoeken en jouw reactie te testen, maar dat hoort bij het leren om zonder jou te kunnen zijn. Ik vind het fijn als je veel herhaalt. Ik probeer bijvoorbeeld vaak aan de tv te zitten om te kijken of jij nog steeds hetzelfde reageert. Ik zal op een gegeven moment niet meer aan de tv zitten als jij er bij bent, omdat hij weet dat dit van jou niet mag. Dit betekent niet dat ik weet dat het van andere personen ook niet mag.”

Ongelukjes zitten in een klein hoekje
Bereid je voor op een hoop actie, beweging en plezier! Tijdens het ontdekken ziet je baby nog geen ge­vaar. Probeer je baby wat dat betreft altijd vóór te zijn en zorg voor veiligheid in en om je huis. De meeste ongelukken gebeuren thuis!
Het is belangrijk om bij kleine ongelukjes altijd kalm te blijven, te troosten, een EHBO-gids te raadplegen en eventueel de huisarts te bellen. Als er sprake is van een ongeval, bel dan direct 112.

Verschillende babykwaaltjes
Hieronder worden een aantal babykwaaltjes uitgelegd en wat je er aan kan doen. Als je baby last heeft van kwaaltjes is het ook belangrijk om je baby wat extra aandacht te geven (bijvoorbeeld voorlezen of samen een spelletje doen).

Koorts/verhoging
Een normale lichaamstemperatuur schommelt tussen de 36,5 en 37,5°C. Geeft de thermometer meer dan 38°C aan, dan heeft je baby koorts. Als de baby koorts heeft, voorkom dan dat hij het te warm krijgt. Doe je baby katoenen kleding aan. Ventileer de ruimtes goed, wanneer de baby daar niet is. Blijf veel water aanbieden, drinken is belangrijk. Dep met een nat washandje het hoofdje en laat je baby even rusten.  Als je je zorgen maakt over de temperatuur van je baby of de koorts 3 dagen blijft, maak dan gelijk een afspraak bij de huisarts.

Spruw
Dit zijn witte vlekjes in het speeksel, die je niet weg kunt vegen. Kook flessen goed uit! Als je borstvoeding geeft, maak je de borsten extra goed schoonhouden.

Verkoudheid
Een verstopte neus kun je met een oplossing van lauwwarm water en een theelepel zout behandelen. Bij drogist en apotheek zijn neuspompjes verkrijgbaar, waarmee je het snot ‘uit kunt zuigen’. ’s Avonds een gepelde en doormidden gesneden ui op de kamer leggen kan ook helpen! Het is belangrijk om je baby altijd goed aan te kleden en niet op de tocht of in de kou te leggen, omdat je baby snel kan afkoelen en verkouden van kan worden.

Vinger, of een ander lichaamsdeel, ergens tussen krijgen of verbranden
Maak een doek nat met koud water en wikkel het om de vinger van je baby voor een paar minuten.

Diarree
Geef extra vocht/water en houd de temperatuur van je baby in de gaten. Als deze te hoog is, bel dan je dokter. Doe dat ook wanneer de diarree enkele dagen aanhoudt.

Handige dingen om in huis te hebben bij ongelukjes en babykwaaltjes (Dit is allemaal bij de drogist te koop)

 • Kinderparacetamol
 • Kinderpleisters
 • Ontsmettingsmiddel zoals jodium
 • Het is belangrijk om deze na gebruik, weer goed schoon te maken.
 • ORS (zout- en mineralenoplossing), bij diarree helpt dit uitdroging voorkomen
 • Zetpil + vaseline om het makkelijker bij je baby naar binnen te brengen. Een zetpil is geschikt voor kinderen boven de 3 maanden. Let op! 120 mg van 3 maanden tot 1 jaar.
 • Val en stootzalf, dat helpt tegen pijn na een stootje (tegen bijvoorbeeld de tafel).
  2 tot 3 maal daags op pijnlijke en/of gezwollen plekken smeren.

Veiligheid in huis
Het is belangrijk om giftige spullen boven in de kast te zetten waar je baby nooit bij kan komen! Je baby is nu namelijk een echte onderzoeker, hij is niet kieskeurig: schoonmaakmiddelen hebben ook zijn interesse om te proeven!
Je kunt ook de kastjes met een veiligheidsslot vast maken.

Meer informatie

 • Bij de apotheek kan je terecht voor informatie folders voor verschillende ongelukjes.
 • De Veilig Groot Worden app is speciaal voor ouders met kinderen tot 4 jaar. Je vindt hiermee wat je kunt doen om het in huis veilig te maken voor je baby.
 • De Gifwijzer-app is ontwikkeld om directe hulp te bieden bij vergiftigingsverschijnselen.
 • Met de EHBO-app heb je als ouder de juiste EHBO-instructies bij de hand. En is uitgebreid met de meest voorkomende ongevallen bij kinderen. De app geeft kort en bondig instructies in geval van nood. Zo weet je wat je kunt doen bij een brandwond, valpartij, vergiftiging of verstuiking. Maar ook wat je vooral niet moeten doen.
Top