Hechtingsboek week 37 & 38: Spelletjes voor je baby van zes tot negen maanden

“In week 37 en 38… is het belangrijk om niet meer met mijn “babytaal” mee te praten. Je kunt mij helpen om goed te leren praten door het brabbelen te herhalen in goed Nederlands. Als ik een nieuw geluid of woord leer, dan zal ik heel de dag door hetzelfde woord proberen te zeggen.

Vanaf deze weken ben ik ook steeds meer bezig met het ontdekken. Ook vind ik het fijn als jij aan geeft wat ik wel mag doen, in plaats van wat ik niet mag doen. Het is bijvoorbeeld beter om te zeggen: ‘graag even stil liggen, dan kan mama je broekje aan doen’, in plaats van: ‘niet bewegen, anders kan mama je broekje niet aan doen’. Want juist als je mij iets gaat verbieden, bijvoorbeeld met blokken gooien, gooi ik meteen weer een blokje op de grond. Ik doe dit niet om jou te pesten, maar ik ben gewoon nu nog te klein om te weten dat jij iets aan het verbieden bent.

Als jij wilt dat ik iets niet doe, reageer dan vaak op dezelfde manier en dan zal je mij na een tijd duidelijk maken wat het betekent als ik een regel overtreedt. Zeg dus altijd hetzelfde en doe altijd hetzelfde. Een voorbeeld, als ik elke keer een lepel op de grond gooi, pak hem dan af. Op dat moment kan ik natuurlijk heel boos worden, want het leuke spelletje is dan ook meteen gestopt. En dat mag ook. Laat mij gewoon lekker boos zijn. Na een paar minuten is die boosheid wel weer weg.
Na ongeveer drie weken heb ik door als iets niet mag van jou, want zo lang duurt het voor mij om iets te leren door ervaring.”

Spelletjes voor een baby van 6 tot 9 maanden
Hieronder staan spelletjes die je samen met je baby kan doen. We hebben het er al eerder over gehad: onthoud dat jij nog steeds voor je baby het leukste en belangrijkste bent om mee te spelen!spelletjes

  • Trek samen gekke gezichten in de spiegel.
  • Speel het ‘kiekeboe’-spelletjes met je baby.
  • Speel samen met blokken. Bouw bijvoorbeeld een toren die hij mag omgooien.
  • Doe de geluidjes en gezichtsuitdrukkingen van je baby na.
  • Speel ‘verstop’ spelletjes. Verstop bijvoorbeeld de favoriete beer achter een doek en laat je baby zoeken waar hij is.
  • Rol een zachte/stoffen bal naar je baby als hij op het speelkleed zit/ligt. En laat hem proberen om hem terug te rollen. Je baby vindt het ook leuk om achter bewegend speelgoed aan te gaan.

Tips tijdens het spelen met je baby

  • Pas het tempo van het spel aan op je baby. Het spel gaat langzamer dan dat je gewend bent, je baby heeft namelijk veel tijd nodig om te reageren.
  • Let altijd goed op je baby, want soms vindt je baby het spelletje opeens niet leuk meer. In dat geval ga je gewoon een ander spelletje spelen of je laat je baby even alleen spelen.
  • Geef je baby een complimentje of laat zien dat je het goed vindt wat hij doet. Dit vergroot de kans dat hij het weer zal doen! Complimenten die je kunt geven zijn: ‘goed zo, wat kan je de bal goed terug rollen!’, ‘wat goed dat je de beer hebt gevonden’.
  • Jij kunt als moeder keuzestress hebben als jij voor je kledingkast staat. Je baby kan keuzestress krijgen, bijvoorbeeld als er te veel speelgoed is waarmee hij kan spelen. Biedt je baby daarom twee spelletjes aan en kijk welk spelletje hij kiest.

Meer informatie
In de zomer is het ook leuk om met de baby naar buiten te gaan. Op oudersvannu.nl kan je leuke tips vinden over buiten spelen. Zoek op ‘veilig naar buiten met je babytje’.

Top