Hechtingsboek week 39 & 40: Vrij spel en alleen zijn

“In week 39 en 40… ben ik nog steeds volop de wereld aan het ontdekken, grenzen aan het verkennen en ik krijg steeds meer een eigen wil. Nu wil ik het liefst de hele dag bewegen. Dus ook bij het aan- en uitkleden, bij het voeden, in de box, bij het op schoot zitten, bij het wakker worden, enzovoorts. Ik verzet mij wanneer ik niet kan oefenen met bewegen, zoals tijdens het aankleden en eten. Ik wil jou hiermee niet pesten, maar ik ben volop aan het leren en ontdekken.

Mama, ik vind het heel fijn als jij positief bent over de dingen die ik aan het doen ben en aan het ontdekken ben. Geef mij bijvoorbeeld aandacht als ik iets doe wat jij leuk of goed vindt. Dit kan je doen door mij een compliment te geven of als jij laat zien dat je het goed vindt wat ik doe. Dit vergroot de kans dat ik het weer zal doen! Een aai over mijn hoofd of en ‘bedankt dat je het speeltje aan mij terug hebt gegeven’ is een goede manier om mijn gedrag aan te moedigen.”

Je baby houdt er van om elke dag even alleen te spelen
Voor een goede band met je baby is het belangrijk dat je rekening houdt met wat je baby nodig heeft en laat hem ook elke dag tijd voor zichzelf hebben. Het is aan te raden om je baby vanaf de eerste maanden al korte momenten zich zelf te laten vermaken. Hiermee krijgt je baby de ruimte en tijd om ook alleen te leren spelen en met zichzelf bezig te zijn. Tijdens het alleen spelen kan je baby dan doen waar hij zelf zin in heeft, bijvoorbeeld lekker ‘kletsen’ tegen zijn knuffelbeer of hij gaat heel lang met zijn eigen handjes en voetjes spelen.

Tips voor alleen spelen 

  • spelenEen goede plek om alleen te spelen is in zijn box of op een speelkleed. In de box is je baby veilig, maar laat je baby geen uren in de box liggen!
  • Gebruik voor het alleen spelen geen wippertje of Maxi-Cosi. Je baby kan namelijk beter ontwikkelen als hij vrij kan bewegen.
  • Blijf altijd in de buurt van je baby. Jij kunt dan altijd helpen als er iets aan de hand is. Ook kan je met je baby contact houden door af en toe oogcontact te maken of woordjes of geluiden uit te wisselen.
  • Geef je baby de keuze uit 2 a 3 verschillende speeltjes met verschillende vormen, grootte en kleuren.
Top