Hechtingsboek week 41 & 42: Praten met je handen

“In week 41 en 42… vind ik het leuk om door boekjes te bladeren en plaatjes te bekijken! Het lukt mij nog niet om bladzij voor bladzij om te slaan, wil jij mij hiermee helpen mama? Ook probeer ik nu om mijn handen bij elkaar te krijgen. Jij kunt mij hiermee helpen door mij twee speeltjes te geven om tegen elkaar aan te tikken. In het begin zal ik dit wel lastig vinden, maar als jij het voordoet dan zal ik jou nadoen.

Verder groeien mijn voeten nu hard en zij hebben ruimte nodig. Het liefst draag ik daarom sokjes, maar schoenen zijn nu nog niet nodig. Als ik al bezig ben met leren staan, kan je mij het beste op blote voeten laten staan. Ik sta dan steviger en zo verbeter ik ook mijn evenwicht. Je kunt mij helpen bij het leren staan door voor mij te gaan zitten, je handen uit te steken en mij zo langzaam naar je toe te trekken.

Het is wel belangrijk dat jij mij beschermt tegen een hoge val mama! Let op dingen waar ik aan kan trekken of waar scherpe randjes aan zitten. Zet ook giftige stoffen op een plek waar ik niet bij kan en leg kleine voorwerpen uit de buurt van mij, ik stop namelijk nog steeds graag alles in mijn mond.”

Baby gebaren
Baby’s gebruiken al veel geluidjes en gebaren om zichzelf duidelijk te maken. Een baby trekt bijvoorbeeld je aandacht door met zijn handen over zijn oogjes te wrijven, waarmee hij duidelijk maakt dat hij moe is; hij wijst met een vingertje om aan te geven dat hij dat “ding” wil hebben en hij strekt zijn armen uit als hij opgepakt wilt worden. De kleine gebaren van je baby vormen een hele eigen taal. Het is de manier waarop hij zich uitdrukt, zonder dat hij al echt kan ‘praten’. Als ouder kan jij nu ook je baby makkelijke gebaren leren. Als baby’s gebaren gebruiken dan kunnen zij beter aangeven wat ze nodig hebben en jij als ouder kan je baby dan beter begrijpen. Het contact is meer ontspannen en dat kan goed zijn voor de band tussen jou en je baby. Ook als je niet goed Nederlands kan, kan je woorden oefenen met het uitbeelden van gebaren.

Babygebaren oefening

  • Kies deze week drie woorden en gebaren uit. Bijvoorbeeld het woord ‘eten’. Spreek het woord uit als je het gebaar maakt. Zeg dus ‘eten’ bij het gebaar eten. Om dit gebaar te maken, zet je je duim en wijsvinger op elkaar en beweeg je twee keer naar je mond.
  • Wanneer je een gebaar maakt, is het ook belangrijk dat je vertelt wat je uitbeeldt, omdat je op deze manier de taalontwikkeling van je baby verbetert.
  • Je baby moet de gebaren nog leren, dus verwacht niet dat je baby dit gebaar meteen na doet. Herhaal het gebaar daarom vaak! Onthoud dat sommige baby’s gebaren leuker vinden dan anderen. Wanneer je merkt dat je baby het leuk vindt om gebaren te maken, kun je steeds meer gebaren gebruiken.

Meer informatie
Wil je weten welk gebaar bij welk woord past? Kijk dan eens op de website gebarencentrum.nl

Top