Hechtingsboek week 43 & 44: Vaders en/of broertjes en zusjes

“In week 43 en 44… wil ik graag leren hoe ik jou kan helpen. Ruim bijvoorbeeld samen met mij speelgoed op of laat mij voorwerpen aangeven. Ik vind het fijn als ik een compliment krijg als ik jou heb geholpen en Ik ga dan waarschijnlijk vaker helpen. Als ik met andere baby’s speel, pak ik graag speelgoed van andere baby’s af. Ik begrijp nog niet dat ik hiermee het spel van andere baby’s verstoor. Later zal ik dit niet meer doen. Op dit moment is alleen mijn eigen spel belangrijk.”

Tips voor vaders, om ook een goede band met je baby op te bouwen
Belangrijk is om te weten dat je baby met meerdere mensen een band kan opbouwen, zolang dit maar op stabiele basis is. Hieronder een aantal tips voor een vader om een goede band met hun baby op te bouwen:

  • Zie de verzorging (luier verschonen, de fles geven) van je baby niet als een taak van de moeder, maar als een moment om even samen te zijn met je baby.
  • Je kunt je baby veel liefde en aandacht geven door je baby veel te knuffelen.
  • Doe af en toe een dutje samen.
  • Speel en lach samen.
  • Zorg voor ‘papa-tijd’: af en toe zonder mama leert een baby dat papa ook voor hem kan zorgen en dat hij papa ook kan vertrouwen.

Broertjes en zusjes
Wanneer de baby er eindelijk is, kan het zijn dat broertje / zusje het delen van de aandacht met de baby helemaal niet leuk vindt. Hier wat tips om oudere kinderen te helpen een band op te bouwen met je pasgeboren baby:

  • Oudere kinderen helpen graag en doen graag gedrag na. Vraag je andere baby om te helpen bij kleine taken, zoals kleertjes aangeven tijdens het verschonen of helpen tijdens het inpakken van de luiertas.
  • Geef veel complimenten over hoe goed je oudere kind jou helpt als ze je een kledingstuk aangeeft, bijvoorbeeld ‘wat goed dat jij mij zijn broek hebt aangegeven’. Laat je oudere kind weten dat wat ze doet echt heel erg helpt bij het zorgen voor de baby.
  • Geef het oudere kind ook wat tijd alleen met jou. Je kunt bijvoorbeeld met je oudere kind, nog even een boekje lezen of een spelletje doen, als je baby slaapt. Zo heeft hij jou even helemaal voor zichzelf.
  • Het kan helpen om van jou te horen dat het niet erg is dat zij niet de hele tijd zo blij zijn met de nieuwe baby en dat ze zich soms boos, van streek en jaloers voelen wanneer hij moet wachten. Als jij aan je oudere kind laat zien dat jij nog steeds veel van hem houdt, zal dit hem helpen om te leren omgaan dat jij de aandacht moeten delen met zijn nieuwe babybroertje- of zusje.
Top