Hechtingsboek week 47 & 48: Samen douchen met je baby

“In week 47 en 48… zal ik minder brabbelen, omdat ik meer interesse heb gekregen in het bewegen. Ik ben waarschijnlijk veel bezig met het oplossen van problemen, maar ik kan gefrustreerd raken als het mij na een aantal pogingen nog steeds niet lukt. Mijn geheugen is beter ontwikkeld, waardoor ik onthoud waar dingen liggen en die zal ik pakken. Vanaf nu kan ik ook beter luisteren en als je zegt wat ik moet doen, dan zal ik dat waarschijnlijk gaan doen. Ik kan alleen nog simpele opdrachten begrijpen. Bijvoorbeeld: “pak de bal”.

Douchen met je baby
Je hebt al geleerd dat veel huid-op-huid contact goed is om een band met je baby op te bouwen. Voor huid-op-huid contact kun je ook samen met je baby douchen. Door samen te douchen, went je baby samen met jou aan water. Samen douchen zal aan het begin nog even wennen zijn. Hieronder daarom een aantal tips om toch samen douchen veilig en leuk te maken.

Tips voor samen douchen

  • Leg vooraf al handdoeken klaar. Je kunt je baby dan meteen afdrogen na het douchen.douchen
  • Probeer van het douchen echt feestje van te maken! Blaas op de blote buik van je baby, wijs alle lichaamsdelen aan en zing liedjes.
  • Let er op dat de temperatuur van de omgeving lekker warm is en dat het douche water niet te warm is (het zal voor jezelf dan waarschijnlijk net aan de frisse kant zijn). Je kunt ook je badthermometer gebruiken.
  • Het kan handig zijn om iemand te laten helpen bij het douchen. Als jij en je baby nat worden van het water, kun je het spannend vinden om je baby vast te houden of bang zijn dat je hem laat vallen. Als je het vervelend vindt dat iemand je ziet douchen, kunt je ook een bikini of ondergoed aandoen. De andere persoon kan je baby aangeven als je al onder de douche staat. Wanneer je uit de douche stapt, kan de andere persoon je baby eerst aanpakken.
  • Je baby kan te glibberig worden als je hem/haar gaat insoppen. Om dit te voorkomen kan je alleen lekker zijn/haar kontje even soppen, zodat niet zijn hele lijfje glibberig word!
  • Leg een hydrofiele handdoek over je arm en leg daar je baby op, dan is het allemaal niet zo glibberig. Fijner voor jou en voor je baby!
  • Leg je aankleedkussen in de douche en wikkel je baby in een hydrofiele luier als je klaar bent met douchen, zodat jij jezelf snel kan afdrogen.
  • Vanaf dat je baby kan zitten (20 weken), kan je ook een speciaal douche zitje in de douche zetten.

Let op:  badkamervloeren kunnen glad zijn. Leg altijd een kleed of handdoek op de grond. Ook kan je een antislip matje in de douche leggen.

Top