Hechtingsboek week 5 & 6: Dagelijks knuffelen is gezond

dagelijks knuffelen“In week 5 en 6… groei ik heel hard! Dit zorgt ervoor dat ik meer voeding nodig heb. In plaats van om de 2 of 3 uur, zal ik nu misschien wel elk uur voeding willen. Rond de 6 weken ontdek ik mijn eigen stem en ga ik met mijn stem spelen door keelgeluiden te maken. Met deze geluiden wil ik graag de aandacht van jou trekken! Ook ga ik binnenkort voor het eerst naar jou glimlachen als ik je gezicht zie. Dit maakt jou waarschijnlijk blij en het moedigt jou aan om mij meer te gaan knuffelen, terug te lachen en mij aandacht te geven. Aandacht en knuffelen is wat ik nu ook het liefste van jou wil!

Als je reageert op mijn glimlach, dan voel ik mij gehoord en erkend in mijn bestaan. Ook leer ik hierdoor vertrouwen in anderen te krijgen en vertrouwen in mezelf te ontwikkelen. Ook kan ik nu last krijgen van roos, dat zijn vettige gele schilfers op mijn hoofdje. Wees gerust, dit verdwijnt vanzelf. Het is wel belangrijk om niet aan de schilfers te peuteren! Je kunt wel mijn hoofdhuid regelmatig zachtjes masseren met je vingers. Hiermee maak je de schilfers los. Ook vind ik al dat lichamelijke contact waarschijnlijk heerlijk!”

Knuffelen met je baby
Jij kunt mij helpen te groeien en te ontwikkelen door mij veel te knuffelen. Na 9 maanden van warmte, beweging en constant contact met jou, vormt de geboorte een grote overgang en heeft je baby behoefte aan veel en intiem contact met jou als moeder. Je baby heeft dan ook veel behoefte aan zoveel mogelijk lichamelijk contact (huid-op-huid). Wanneer je je baby al vanaf jongs af aan elke dag veel knuffelt en troost, kan je baby in het eerste levensjaar (en ook in zijn latere leven) beter met stress omgaan, kan het ziekte op latere leeftijd voorkomen en heeft het een positief effect op de ontwikkeling van de hersenen van je baby. Ook zal je baby zich veilig en rustig voelen.

Tips om direct huid op huid contact te oefenen

  • Ontbloot jouw bovenlichaam (of dat van je partner) en leg je baby geheel bloot (of alleen met zijn luier aan) op je borst. Je kunt natuurlijk ook een shirt aandoen en je baby met zijn beentje hieronder leggen. Ga lekker samen liggen en leg een dekentje over je baby heen, zodat hij warm blijft.
  • Praat tijdens het knuffelen met je baby. Je baby herkent jouw stem, die van zijn vader en van zijn broertjes en zusjes, als hij die heeft.
  • Pak je baby altijd rustig op. Draai je baby iets op zijn zij, één hand tussen schouderbladen en als ondersteuning van het nekje en de andere hand onder de billen van je baby is voor hem een fijne manier om opgepakt te worden. Je baby vindt het vreselijk om onder zijn oksels ‘opgehesen’ te worden!
  • Je kunt je baby in een draagdoek dragen. In een draagdoek voelt je baby zich veilig, hij voelt je lichaamswarmte, hoort je stem en je hartslag. Je baby herkent je geur en heeft voortdurend oogcontact met jou. Ook kan jij tegelijkertijd je dagelijkse bezigheden doen. Voordat je een draagdoek gaat gebruiken, laat je dan goed voorlichten over de veiligheid. Ook bij het Centrum voor Jeugd en Gezin kan je je laten voorlichten over het veilig dragen van een draagdoek.
  • Neem de tijd om te knuffelen. Het is belangrijk dat jij je ook rustig voelt.
  • Knuffelen is ook een goede manier als je baby huilt. Je baby oppakken en bij je nemen, is namelijk een van de beste manieren om hem te troosten.
  • Je kunt je baby nooit teveel knuffelen!

Meer informatie
groeigids.nl
richtlijnborstvoeding.nl

Top