Nederland is een democratie

Een democratie is een land waarin het volk mag meedenken en beslissen. Als iedereen tegelijk plannen gaat bedenken wordt het een rommeltje, daarom is de politiek in het leven geroepen. In de politiek zitten mensen die het leuk vinden om dingen te regelen en zij vertegenwoordigen alle inwoners van Nederland. De mensen in de politiek worden gekozen door de inwoners van Nederland. Dit kiezen gebeurd door te stemmen op de persoon waarvan u vindt dat hij de beste plannen heeft.

Waarom mogen we in Nederland stemmen?
Mannenkiesrecht
Tot 1887 gold in Nederland alleen het ‘census kiesrecht’, dat betekende met een mooi woord dat alleen rijke mannen mochten stemmen. Daarna, in 1889, werd dit veranderd naar iedere man die genoeg belasting betaalde. Ook toen was er maar een klein deel van de mensen in Nederland rijk genoeg om te stemmen. Pas vanaf 1917 werd het algemeen mannenkiesrecht ingevoerd. Dit betekende dat alle mannen vanaf 21 jaar en ouder, ongeacht inkomen, mochten stemmen.

Vrouwenkiesrecht
Vanaf ongeveer 1870 begon er een nieuwe politieke beweging: het feminisme. Heel veel vrouwen in Nederland waren ontevreden over de oneerlijke scheiding tussen mannen en vrouwen. Een van deze vrouwen was Aletta Jacobs, zij is erg belangrijk geweest voor het feminisme. Jacobs heeft er onder andere voor gezorgd dat het algemeen vrouwenkiesrecht werd ingevoerd in 1919, twee jaar nadat het algemeen mannenkiesrecht werd ingevoerd.

Bekijk het filmpje over het ontstaan van het kiesrecht.

Top