Rechten & Plichten: Juridisch Loket

Het juridisch loket geeft gratis antwoord op uw juridische vraag. Op de website kunt u zelf aan de slag met onze informatie en praktische tips. Aan de telefoon, in de chat en in de vestigingen van het juridisch loket heeft u persoonlijk contact krijgt u direct advies. U kunt binnenlopen zonder afspraak. Zorg dat u alle documenten (brieven, formulieren enzovoort) bij u heeft. U kunt ook bellen of chatten. Voor een gesprek (balie, telefoon of chat) is gemiddeld 10 minuten beschikbaar.

Voor welke onderwerpen kunt u terecht bij het juridisch loket?

Advocaat inschakelen
Als u een rechtszaak wilt beginnen of voor de rechter moet verschijnen, heeft u soms een advocaat nodig. Een advocaat is bevoegd om procedures te voeren bij de rechtbank. Het juridisch loket staat u niet bij in een procedure, maar kan u wel doorverwijzen naar een gespecialiseerde advocaat bij u in de buurt en u informatie geven over de kosten.

Wanneer heb ik een advocaat nodig?
Als u naar de rechter stapt voor een zaak waarvoor een advocaat verplicht is. Dat geldt als u moet verschijnen in een civiele procedure of in familierechtzaken bij de Rechtbank (niet de kantonrechter).  Als er iemand namens u moet optreden. Bijvoorbeeld een onderhandeling voeren met andere partijen, een brief schrijven of op een andere manier uw belangen behartigen.

Wat kost een advocaat?
Advocaten hebben geen vaste tarieven. Een advocaat mag zelf beslissen welke financiële afspraken hij met u maakt. Vraag uw advocaat daarom vooraf om een schatting van de kosten te geven, het is meestal een tarief per uur (let op inclusief of exclusief btw).

Gesubsidieerde rechtsbijstand of toevoeging
Soms heeft u recht op subsidie voor een advocaat: gesubsidieerde rechtsbijstand of toevoeging noemen we dat. Tot een bepaalde inkomens- en vermogensgrens heeft u recht op ‘gesubsidieerde rechtsbijstand’. De peildatum ligt altijd twee jaar voor de huidige datum. Zit u op die datum onder de grens, dan krijgt u een zogenaamde ‘toevoeging’. Dit betekent dat de kosten voor een advocaat niet in rekening worden gebracht.

Contact
Weena 719 (Groothandelsgebouw)3013 AM Rotterdam
Postadres: Postbus 29049 3001 GA Rotterdam
Telefoon: 0900 8020 (€ 0,20 p/m) F 010 414 62 03
Openingstijden Maandag t/m vrijdag van 10.00 uur tot 17.00 uur.

Top