Rechten & Plichten: Registratie Niet Ingezetenen (RNI)

Een persoon uit een ander land die hier korter dan vier maanden komt werken of studeren moet zich vanaf 6 januari 2014 laten inschrijven in de Basisregistratie personen (BRP). Dit heet registratie niet-ingezetenen (RNI).

Wilt u langer dan vier maanden in Nederland verblijven? Dan moet u zich als ingezetene laten inschrijven in uw woongemeente volgens de regels van de eerste vestiging vanuit het buitenland. U moet daarna zelf nog de nodige vergunningen (verblijfsvergunning/werkvergunning) aanvragen.

Bent u daarbij van plan om te verblijven in een woning in één van de gebieden waarvoor een huisvestingsvergunning is vereist? Regel deze dan eerst, het is verboden om daar te verblijven zonder huisvestingsvergunning.

Wilt u zich inschrijven vanuit het buitenland?
Neem in contact op met de Belastingdienst/kantoor Buitenland in Heerlen:
Postbus 2865, 6401 DJ Heerlen
Telefoon: +31 55 5385385

Groepen
Als u als werkgever een groep niet-ingezetenen (meer dan 8 personen) tegelijk wil laten inschrijven, stuur dan een email naar: nietingezetenendv@rotterdam.nl

Kosten
De registratie is gratis. U krijgt hiervan ook gratis een afschrift mee.

Meer informatie Registratie Niet-Ingezetenen
Meer informatie over het inschrijven in de RNI vindt u in de folder Inschrijven bij kortdurend verblijf in Nederland. Raadpleeg ook het document met veelgestelde vragen over de RNI en de website van de gemeente Rotterdam.

 

Top