Rechten & Plichten: Woonpas

In de regio Rotterdam is Woonnet Rijnmond de organisatie die namens de aangesloten woningcorporaties de woningen die verhuurd kunnen worden verzameld en presenteert. Wanneer u in een sociale huurwoning wilt wonen moet u in het bezit zijn van een zogenaamde woonpas om te kunnen reageren op een huurwoning. De woonpas is niet echt een pasje, maar een instrument dat u in staat stelt te reageren op huurwoningen en om huurwoningen eerlijker te verdelen onder woningzoekenden.

Aanvragen:
U kunt een woonpas aanvragen via de website van Woonnet Rijnmond. Bij de aanvraag worden veel zaken gevraagd, onder andere inkomensgegevens van het gehele gezin. Om aan te tonen dat dit inkomen klopt moet u een IB60 verklaring aanvragen bij de Belastingdienst. Dit kan alleen telefonisch bij de Belastingtelefoon (0900-0543) Zorg dat u uw burgerservicenummer(s) bij de hand hebt als u belt. Binnen 14 dagen heeft u het formulier in huis.

Reageren:
Als u bent ingeschreven ontvangt u een nummer, dit is uw woonpasnummer. Met dit nummer en uw wachtwoord kun je reageren op woningen in de Regio Rotterdam Rijnmond via de website van Woonnet Rijnmond.

U mag elke week op maximaal twee woningen reageren. U heeft hiervoor vijf dagen de tijd: van dinsdag tot en met zaterdag. Iedere dinsdag komen de nieuw beschikbare woningen op de site te staan.

Wanneer u inlogt kunt u een zoekvraag samenstellen waarin u kunt aangeven in welke wijk(en) u wilt zoeken, hoeveel kamers, de maximale huur die u wil betalen en de soort woning. Wanneer u de zoekvraag heeft opgegeven komt er een aantal woningen uit die u kunt bekijken. Iedere woning kunt u aanklikken waarna zichtbaar wordt aan welke eisen u moet voldoen, hoeveel de huur is, wie de verhuurder is. Hoe vaker u reageert hoe meer u zult stijgen op de toewijzingslijst. Wanneer u hoog genoeg op de lijst komt te staan krijg u een uitnodiging om de woning te komen bezichtigen.

Wanneer u dinsdagochtend om 07.00 uur inlogt zie u zogenaamde direct kans woningen. Deze zijn herkenbaar aan een afbeelding van een stopwatch. Voor deze woningen bestaat geen wachtlijst. De eerste die reageert krijgt de woning. Reageren gaat ook hier digitaal.

Wanneer u op zaterdagavond inlogt tussen 22 en 24 uur, dan ziet u een logo met kansrijk zoeken. Wanneer u hierop reageert zoekt de computer aan de hand van uw plek op de toewijzingslijst en de andere mensen die op woningen hebben gereageerd alle woningen waar u bij de eerste 10 of 20 kanshebbers behoort, afhankelijk van hoe u dit zelf hebt ingesteld.

U kunt aangeven dat u een bepaalde woning wilt hebben. Nadat u heeft gereageerd krijgt u een mail of brief, waarin staat dat u wordt uitgenodigd en op welke plaats u staat. Of u krijgt een mail of een brief waarin staat dat er teveel mensen voor u op de lijst staan

Bezichtigen
Wanneer u door de woningcorporatie wordt uitgenodigd voor een bezichtiging staat in de mail of brief de gegevens die u mee moet nemen. Per corporatie verschilt het aantal mensen dat uitgenodigd wordt voor een bezichtiging. Degene die op nummer 1 staat heeft de eerste keus om de woning wel of niet te nemen. Wanneer deze persoon de woning wil hebben volgt er een voorlopige acceptatie. De gevraagde gegevens worden dan gecontroleerd en wanneer dit in orde is volgt er een huurovereenkomst. De tijd tussen accepteren en ondertekenen huurovereenkomst kan wel enkele dagen duren.

Let op!
Het veelvuldig niet accepteren van een woning terwijl u hoog op de lijst staat kan gevolgen hebben als u een urgentie verklaring heeft.

Top