Stemmen: waarom, voor wie, hoe

Waarom zou u gaan stemmen?
Elke stem telt! Door te stemmen bepaalt u samen met de anderen die hebben gestemd welke politieke partijen er in de Tweede Kamer komen. Voor u is dit belangrijk omdat de Tweede kamer beslist over veel zaken die u ook aan gaan. Als u stemt op de partij van uw voorkeur wordt de groep die het daar ook mee eens is groter, dus ook de kans dat deze partij in de regering komt. Elke stem heeft dus invloed.

Wie mag er stemmen?
Iedereen die de Nederlandse nationaliteit heeft mag stemmen. Mensen die alleen zijn ingeburgerd dus niet. Na het behalen van het inburgeringsexamen moet er nog een aanvraag op de Nederlandse nationaliteit gedaan worden voordat men onder andere stemrecht verkrijgt.

Hoe moet u stemmen?
U kunt in elk Rotterdams stembureau uw stem uitbrengen. Op uw stempas staat het stembureau bij u in de buurt. Een overzicht van alle stembureaus vindt u op de pagina verkiezingen op de website van de gemeente Rotterdam. Om te kunnen stemmen moet u uw persoonlijke stempas meenemen. Deze wordt altijd ca 3 weken van te voren opgestuurd per post. Ook moet er een geldig legitimatiebewijs mee worden genomen (paspoort of identiteitskaart, GEEN RIJBEWIJS).

Top