Zwangerschapsboek week 10: Roken

week 10

“Ik heb voor het eerst geplast in het vruchtwater! De urine verlaat de baarmoeder via de placenta. Jij en ik zijn via de navelstreng aan de placenta met elkaar verbonden. Voeding, afvalstoffen en zuurstof worden op deze manier met elkaar uitgewisseld. Dat is voor mij heel belangrijk. Ik kan minder zuurstof binnenkrijgen, als jij bijvoorbeeld rookt. Let je er op als iemand in onze buurt rookt dat wij hier veel last van hebben?”

 

Knopen los!
Je baarmoeder groeit goed en je buik kan iets harder worden. Dit is alleen nog niet goed te zien aan de buitenkant. Het kan wel zo zijn dat je broeken al vervelend beginnen te zitten. Zet je knoop open, dat helpt! Rond deze periode kan je misselijkheid het ergst zijn, dit komt door het zwangerschapshormoon. Nog heel even volhouden, na deze week wordt de misselijkheid minder.

Zwanger zijn en roken
Roken tijdens de zwangerschap is schadelijk voor de baby. Als je rookt, komen de slechte stoffen van de sigaretten, via de navelstreng bij je baby. Je baby krijgt minder zuurstof en groeit daardoor minder goed. Mocht je roken, probeer dan op tijd te stoppen. Het is altijd beter om te stoppen met roken, ook als je veel stress hebt. Stress is minder erg dan roken voor de baby. Wist je dat meeroken bijna net zo schadelijk als roken is? Let hier dus op, ook als je zelf niet rookt. Vraag mensen bijvoorbeeld om niet bij jou thuis te roken. Roken vergroot de kans op gezondheidsrisico’s:

  • Je placenta kan eerder loslaten.
  • Je vliezen kunnen eerder breken.
  • Je produceert minder moedermelk. Ook de smaak van de melk is minder lekker voor de baby.
  • Je baby is meestal minder sterk dan andere baby’s. Het kan de eerste periode sneller ziek worden. Ook kan de baby een blijvende achterstand houden, zoals long- of darmproblemen.

Tips

Een goede voorbereiding om te stoppen met roken is belangrijk:

  • Maak een stopplan om jezelf voor te bereiden.
  • Vraag steun uit de omgeving.
  • Beloon jezelf als je bent gestopt met roken.
  • Weet wat moeilijke momenten (kunnen) zijn.
  • Weer een sigaret gerookt betekent niet meteen dat je weer begonnen bent.

Meer informatie:
stivoro.nl/zwangerschap
s
tivoro.nl/kinderen
rookvrijzwanger.nl
rokeninfo.nl

Top