Zwangerschapsboek week 11: De mensen om je heen

week 11

“Deze week beginnen mijn piepkleine nageltjes en organen verder te groeien. En ik krijg nu kleine teentjes. Misschien is het niet de eerste keer dat je zwanger bent en heb ik al broertjes of zusjes? Dit vind ik vast heel leuk! Zijn ze al voorbereid op mijn komst?”

 

Wanneer vertel je dat er een broertje of zusje komt?
Heb je al een idee wanneer je het aan je omgeving wil vertellen? Of misschien heb je het gelijk al verteld. Familie, vrienden en collega’s kunnen je vreugde vaak delen en je mogelijk ondersteunen waar nodig is. Vanaf 3 maanden zwangerschap is de kans op een miskraam veel kleiner.

Broertjes en zusjes
Als je al kinderen hebt, wacht dan niet te lang met het vertellen dat er een baby komt. Zo hebben je kinderen genoeg tijd om aan het idee te wennen dat er een broertje of zusje komt. Elk kind reageert anders op de komst van een baby. Het is normaal als je kinderen soms boos op je zijn. Niet elk kind zal blij zijn dat er een broertje of zusje komt. Jij hebt minder tijd en aandacht voor je oudere kinderen. Doe daarom af en toe iets speciaals samen met je oudere kinderen, dan laat je merken dat zij ook heel belangrijk voor je zijn.

Hoe kan dat, een baby in mama’s buik?
Kinderen zullen merken dat je buik steeds groter wordt. Vaak zijn ze heel nieuwsgierig wat er gebeurt en wanneer de baby komt. Het is belangrijk om te praten over hoe het kindje in je buik komt. Natuurlijk is het ook goed om je kinderen te vertellen over de groei van de baby en wanneer de baby geboren wordt. Een leuke tip is om een voorleesboekje te kopen over een nieuwe baby, zo kunnen jullie hier samen naar uit kijken!

Jij wordt mama, hij wordt papa
De vader speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van kinderen. Kinderen groeien hierdoor beter op. Het betrekken van de vader bij je zwangerschap en de zorg voor de baby blijft belangrijk, ook als je niet meer met de aanstaande vader samen bent. Ook al is de relatie voorbij, jullie blijven de vader en moeder voor de baby. Het is goed om jullie samen voor te bereiden op de komst van de baby. Denk eens na over de volgende vragen en bespreek dit samen:

  • Hoe denkt de aanstaande vader dat zijn leven zal veranderen door de zwangerschap en de komst van jullie kind (werk, vrije tijd, vrienden, relatie)?
  • Welke verwachtingen heeft de aanstaande vader van het vaderschap?
  • Hoe ziet de aanstaande vader zijn rol als vader (en als partner) tijdens jouw zwangerschap?

Tips

  • Om je kinderen op een leuke manier voor te bereiden op de komst van je baby, kan je ze bijvoorbeeld meenemen naar de verloskundige, je buik laten voelen of een echo laten zien. Je kunt ook samen de babykamer inrichten of je kan je oudere kind een verhaaltje aan de baby in je buik laten vertellen.
  • Tijdens je zwangerschap moet er veel geregeld worden. Vraag aan de mensen om je heen wie waar bij kan en wil helpen. Je coach kan je hier eventueel bij ondersteunen.
  • Ga samen met de vader naar de verloskundige, zodat hij zich ook kan voorbereiden. Overleg en bespreek met de vader wie wat doet na de bevalling.

Meer informatie:
Oudersvannu.nl en zoek op ‘voorbereiding op een broertje of zusje’.
Wij.nl en zoek op ‘voorbereiding op een broertje of zusje’.
Vaderschap.org
Ikvader.nl

Top