Zwangerschapsboek week 12: Hechting

week 12

“Ik weeg nu ongeveer twintig gram en ik ben zeven centimeter lang. Deze week begin ik mijn reuk- en gehoororganen te krijgen. Met mijn kleine handjes kan ik om mij heen grijpen en een vuistje maken. Jij kan mij nog niet voelen. Maar als ik iets meer gegroeid ben, dan kun je contact met mij maken in de buik!”

 

Al weer drie maanden zwanger!
Gefeliciteerd! Je bent nu drie maanden zwanger. Dit betekent dat je door de meest kritieke fase heen bent. De kans op een miskraam is namelijk sterk afgenomen en je zwangerschapskwaaltjes zullen een stuk minder zijn. Wel kun je meer last krijgen van vaginale afscheiding. Dat betekent dat je jezelf goed moet beschermen tegen een vaginale infectie. Let daarom goed op je persoonlijke hygiëne. Draag bijvoorbeeld een katoenen ondergoed. Probeer ondertussen ook te genieten van je zwangerschap! Je kunt ook nu al leren hoe je een band op kunt bouwen met je baby!

Hechting
Hechting is de band tussen jou en je baby. Na de geboorte vind je baby het heel fijn om contact met jou te maken en een goede band op te bouwen. Tijdens de zwangerschap kan je ook al een band opbouwen met je baby. Je kan bijvoorbeeld tegen je kindje praten, je kindje wiegen in de buik of een liedje zingen. Voor de baby is het straks belangrijk om veel te praten en om alles te benoemen. Zo kan je alvast oefenen! Het is belangrijk dat jij je baby leert begrijpen wat hij of zij duidelijk maakt. Heeft je baby honger? Is je baby verdrietig of bang? Je baby kan dit allemaal niet tegen je zeggen, dus is het goed als je daar goed op reageert. Je kunt je baby bijvoorbeeld troosten of geruststellen. Zolang je betrouwbaar en voorspelbaar blijft, voelt je baby zich veilig. Dit geeft je baby ook op latere leeftijd meer zelfvertrouwen.

Cirkel van veiligheid
Hoe het hechtingsproces verloopt kan je goed zien in de onderstaande ‘cirkel van veiligheid’. Het gaat hierbij om het ingaan op de behoeften en signalen van je baby.

Als eerste is het belangrijk om een veilige basis (bovenkant cirkel) te zijn voor je baby. Hier vandaan kan je baby de omgeving om zich heen gaan onderzoeken. Tijdens zijn ontdekkingstocht (ook wel ‘exploratie’ genoemd), wil je baby graag door jou gesteund en gestimuleerd worden. Tijdens de ontdekkingstocht, is het belangrijk dat jij je baby helpt als hij iets nieuws wilt leren, goed op je baby te letten en samen veel plezier te hebben.

Je baby leert elke week nieuwe dingen. Het leren zelf, gaat altijd met vallen en weer opstaan. Op momenten dat je baby zich bezeert, schrikt of moe is, heeft hij hulp en steun van jou nodig. Je baby wil dan namelijk gerustgesteld worden. Je baby zoekt jou dan ook op, omdat jij zijn veilige haven (onderkant cirkel) bent. Hierbij is het belangrijk om je baby te beschermen, te troosten en zijn gevoelens in goede banen te leiden. Je baby voelt zich veilig als er een balans is tussen de veilige basis en de veilige haven.Circel van veiligheid

Tips voor het opbouwen van een band met je baby tijdens de zwangerschap

  • Vanaf ongeveer de 21ste week van de zwangerschap kan je baby horen. Als je tegen je baby in de buik praat, leert je baby jouw stem herkennen en dit is een veilig gevoel.
  • Het klinkt misschien gek, maar als je zwanger bent, kun je echt al met de baby in je buik spelen! Met een beetje oefening lukt het vast en zeker om al tijdens je zwangerschap contact te maken met de baby in je buik.
  • Benoem ook wat je zelf aan het doen bent. Op deze manier leer je alvast je doen en laten voorspelbaar te maken voor de baby als deze er straks echt is. Bijvoorbeeld: ‘mama gaat nu even koken’. Door op een vriendelijke manier te praten kan je jezelf alvast aanleren om veel te benoemen in wat je doet, voelt, wilt of denkt.

Ter voorbereiding alvast wat tips voor het opbouwen van een band met je baby na de zwangerschap

  • Van huid op huid contact word je baby heel rustig.
  • Knuffel je baby elke dag, bijvoorbeeld na het voeden of verschonen.
  • Draag een draagzak. Dit is goed voor de band tussen jou en de baby en je kan tegelijkertijd je dagelijkse bezigheden doen.
  • Maak veel oogcontact, ook al kan je baby je niet goed zien.
  • Zing, praat en maak geluidjes. Je baby herkent je stem natuurlijk al.
  • Praat vanuit de andere ruimte met je baby als je de kamer wegloopt. Op deze manier weet je baby dat jij in de buurt bent en blijft.
  • Respecteer de stemming van je baby. Je baby laat duidelijk merken wanneer hij of zij bijvoorbeeld oogcontact wilt maken of moe is.

Meer informatie over hechting
kind.nl (lees dan het artikel ‘hechting is van levensbelang’)

Top