Zwangerschapsboek week 16: Kraamzorg

week 16

“Ik heb soms de hik! Dat komt omdat ik al wat vruchtwater inslik. Maar dat is niet erg. Hierdoor oefen ik ook alvast de normale ademhaling. Ook kan ik door mijn oogleden en de buikwand heen het verschil tussen licht en donker zien. Dus als jij met je blote buik van het zonnetje geniet, kan ik dat zien!”

 

 

Pas op voor een blaasontsteking!
Door je hormonen en de veranderingen in je lichaam en door de druk van je baby, loopt je urine minder goed weg naar de blaas. Je hebt daarom meer kans op een blaasontsteking als je zwanger bent. Je herkent een blaasontsteking aan het gevoel alsof je steeds moet plassen, een branderig gevoel en een zeurende pijn in de onderbuik. Bij de huisarts kan je heel gemakkelijk een test doen om na te gaan of dit het geval is.

Kraamzorg
Iedere vrouw in Nederland heeft recht op kraamzorg. De eerste dagen na de bevalling krijg je medische, lichamelijke en emotionele steun van een kraamhulp bij je thuis. De eerste week na je bevalling (de kraamtijd) kan best zwaar zijn. Ineens ben je moeder en staat je hele wereld op zijn kop. De kraamtijd is er om te herstellen. De kraamhulp helpt je hierbij en bij veel andere dingen. Zo helpt de kraamverzorgster je bij de verzorging van jou en je baby. Ook leert ze jou hoe jij je baby moet verzorgen en ze doet elke dag medische controles. Afhankelijk van de tijd en verzorging van moeder en baby kan de kraamverzorgster huishoudelijk werk doen zoals de was, koken en verzorging van andere kinderen. Daarom is het belangrijk om op tijd kraamzorg te regelen waar jij je prettig bij voelt.

Hoe regel je kraamzorg?

  • Je vindt een kraamzorgorganisatie via je verloskundige, internet of je zorgverzekeraar. Misschien heb je ook mensen in je omgeving waar je ervaringen over kraamzorg kan navragen?
  • Je kan je telefonisch aanmelden of via internet.
  • De kraamzorgorganisatie stuurt je een lijst op met dingen die je nodig hebt voor de bevalling en kraamtijd.
  • Gemiddeld tussen de 32e en 36e week van de zwangerschap, krijg je thuis een intakegesprek. Tijdens het intakegesprek wordt onder andere je verzekering besproken en wat voor voeding je wilt geven aan je baby
  • Ongeveer drie weken voordat je bent uitgerekend, krijg je thuis een intakegesprek.
  • Kraamzorg wordt vergoed vanuit je basis zorgverzekering. Je moet alleen een eigen bijdrage betalen. Dit verschilt per zorgverzekering. Vraag dit dus van tevoren goed na!

Hoe lang krijg je kraamzorg?
Je krijgt standaard 49 uren kraamzorg. Deze uren worden verdeeld over 8 dagen, de dag van de bevalling zit daar ook bij. Gaat het erg goed met jou en je baby? Dan heb je misschien minder uren nodig. Moet je langer herstellen, bijvoorbeeld door een keizersnede? Of loopt je borstvoeding nog niet lekker? Dan heb je meer uren nodig.

Tips
Je kan een deel van de kraamtijd ook doorbrengen in het geboortecentrum. Hier kan je in alle rust bevallen en daarna genieten van je kindje. Samen met je verloskundige bepaal je hoe je wilt bevallen. Als je in het ziekenhuis moet bevallen, kan je daarna in het geboortecentrum de kraamtijd doorbrengen. Bespreek dit daarom goed met je verloskundige.

Meer informatie over het geboortecentrum of kraamhotel
mamaplaats.nl
(zoek op ‘bevallen in een kraamhotel’).

Top