Zwangerschapsboek week 18

week 18

“Heb je mijn eerste schopje al gevoeld? Ik beweeg nu veel meer in jouw buik! Ik begin nu meer dingen te voelen en te horen. Wist je dat ik nu al mijn eigen vingerafdruk krijg? Ook worden mijn armen, handen en vingers steeds groter. Ik kan niet wachten om in jouw armen te zijn. Ik weet zeker dat je me goed zult verzorgen. Ik weet zeker dat je mij goed gaat verzorgen, maar hoe was jij toen je nog een kind was?”

 

Jouw kindertijd
Jouw baarmoeder is nu even groot als een meloen. Het is nu duidelijk te zien dat je zwanger bent. Doordat je baarmoeder steeds groter wordt, word je onderrug naar voren getrokken. je zult dit ook merken aan je rug. Misschien besef je nu steeds meer dat er een baby in je buik groeit. Dit doet je vast denken aan je eigen kindertijd. Hoe heb jij je jeugd ervaren? Hoe werd er in jouw kindertijd omgegaan met straf, belonen, delen van gevoelens, zelfstandigheid? Dit zijn vragen waar je aan kunt denken. Het kan zijn dat je ook nare gebeurtenissen hebt meegemaakt. Hoe ga je daarmee om?

Zo moeder, zo kind
Je eigen kindertijd speelt een belangrijke rol in hoe jij je als ouder gaat gedragen. Alles wat je mee hebt gemaakt, neem je mee in de opvoeding van je kind. De goede, maar ook de minder goede dingen. Het is daarom belangrijk om hierover te praten. Heb jij al een idee hoe jij je baby gaat opvoeden? Probeer hierover na te denken.

  • kinderenWat zou je vanuit je eigen jeugd willen meenemen in het contact met je baby?
  • Wat zou je juist niet willen meenemen in het contact met je baby?
  • Welke positieve ervaringen uit je jeugd zou je mee willen geven aan je baby?

Tips

  • Bespreek je eigen ervaringen en wensen met je partner. Hoe willen jullie je kind samen opvoeden?
  • Je kunt dit ook bespreken met je vrienden en andere aanstaande ouders. Het horen van hun ervaringen zorgt er voor dat je dingen anders bekijkt. Misschien leer je ook dingen van hen en andersom.
  • Praat er ook met je ouders over. Zij hebben natuurlijk al ervaren hoe het is om hun kind(eren) op te voeden. Zo begrijp je hoe jouw eigen kindertijd is geweest.
  • Het belangrijkste is dat je je slechte ervaringen uit je kindertijd niet wegdrukt of negeert. Probeer er in ieder geval over te praten. Op die manier kun je het ook een plekje geven en heb je meer rust.

Meer informatie? Bezoek de volgende website:
ouders.nl

Top