Zwangerschapsboek week 19: Angst voor de bevalling

week 19

“Ik lig nu al een tijdje in het vruchtwater. Normaal gesproken gaat je huid daar van rimpelen. Maar ik krijg een olieachtige beschermlaag op mijn huid. Zo kan ik nog wekenlang in je buik blijven, zonder dat mijn huid wordt aangetast.”

 

Bijna op de helft
Vanaf deze week is het heel goed mogelijk dat je de eerste bewegingen in je buik voelt. Soms voel je de baby later, een reden daarvoor kan zijn dat je placenta voor de baarmoeder tegen de buikwand ligt of dat je veel vruchtwater hebt. Ook vrouwen die het erg druk hebben of erg met andere dingen bezig zijn, kunnen hun baby wel eens een paar weekjes later voelen. De eerste keer zul je het niet als een beweging van de baby herkennen, maar eerder het gevoel hebben dat je darmen rommelen. Ook zweet je nu meer dan anders. Omdat je nu bijna op de helft van je zwangerschap zit, begin je misschien al veel na te denken over de bevalling. Dit is heel normaal, maar maak je niet teveel zorgen. Houd altijd in gedachten: je lichaam kan een zwangerschap aan!

Angst voor de bevalling
De meeste zwangere vrouwen vinden de bevalling spannend. Praat hierover. Wat maakt de bevalling spannend voor je? Je kan hiervoor terecht bij de verloskundige of gynaecoloog. Ook een doula kan helpen, dit is een zwangerschaps- en bevallingscoach.

Thuis of in het ziekenhuis bevallen?
Het is goed om te weten dat je niet thuis mag blijven als er moeilijkheden tijdens de bevalling optreden. De verloskundige schakelt in dat geval een gynaecoloog in bij het ziekenhuis. Dit gebeurt bijvoorbeeld omdat de bevalling te lang duurt of omdat het kindje in het vruchtwater heeft gepoept. Het komt bij ongeveer de helft van de vrouwen voor die hun eerste kindje krijgen. Als vrouwen al eerder bevallen zijn, komt dit bij ongeveer twee van de tien bevallingen voor. De verloskundige zal nooit een risico nemen.

Tips om angsten voor de bevalling te verminderen:

  • Praat met anderen, een verloskundige of je coach, over je angsten over de bevalling. Als je er met niemand over praat, worden je angsten in je hoofd alleen maar groter.
  • Vertrouw op je lichaam! Probeer rust te vinden in het feit dat je lichaam automatisch weet wat het moet doen tijdens de bevalling.
  • Bespreek van te voren de pijnstilling. Op deze manier kan je misschien iets rustiger de bevalling ingaan, wetende dat je een handje wordt geholpen.
  • Als jij iemand bent die graag de controle wilt houden, maak dan een wensenlijstje en pak de controle met kleine dingen terug. Bepaal bijvoorbeeld wie je in je kamer wilt hebben, of je alleen of met je partner wilt puffen en of je een baarkruk wel of niet wilt proberen.

Meer informatie? Bezoek de volgende websites:
mamaenzo.nl (kijk naar ‘bang voor de bevalling’).
doula.nl (op deze site krijg je meer informatie over wat een zwangerschaps- en bevallingscoach inhoudt).
Mens en gezondheid (Als je wil weten hoe het voelt om je baby te voelen in je buik of als je wil weten hoe het komt als je je baby even niet meer voelt, bekijk dan deze website).

Top