Zwangerschapsboek week 20: Twintig weken echo

week 20

“Ik ben al op de helft! Je wilt vast weten hoe ik vrolijk in je buikje beweeg en of ik gezond ben. Dit kan je weten door een 20 weken echo te doen. Vaak krijg je dan ook een foto van mij mee. Kun je al zien of ik een jongetje of een meisje wordt?”

 

Een mijlpaal
Nu je al op de helft van je zwangerschap bent, kun je meer gaan ontspannen. De meeste zwangerschapskwaaltjes heb je waarschijnlijk achter de rug. De kans is nu groot dat je je baby voelt bewegen. Dan lijkt het net alsof er een vlindertje in je buik fladdert! Maar schrik niet als je je baby een tijdje niet voelt. Dat is heel normaal. Je baby laat snel van zich horen!

Twintig weken echo
Wanneer je rond de twintig weken zwanger bent, kom je in aanmerking voor een twintig weken echo. Dit is een erg belangrijke echo, want de verloskundige kan dan controleren of alle organen van je baby goed ontwikkelen. Ook wordt er gecontroleerd op bepaalde afwijkingen, zoals een open ruggetje of een open schedel. Verder wordt gekeken of je baby goed groeit en of er voldoende vruchtwater is. En mocht je nog niet weten of je baby een jongetje of een meisje wordt, dan kun je dat waarschijnlijk nu wel zien! De kosten van de twintig weken echo worden vergoed door de zorgverzekeraar. De twintig weken echo gaat op dezelfde manier als de meeste andere echo’s tijdens je zwangerschap. Het onderzoek duurt ongeveer een half uur. De uitslag krijg je direct na de echo.

Tips

  • Voordat je een afspraak maakt voor de twintig weken echo, heb je eerst een adviesgesprek met je verloskundige over deze echo. Bespreek dan goed met de verloskundige wat de voor- en nadelen zijn van de twintig weken echo.
  • Vraag ook na wat het betekent als blijkt dat je baby een bepaalde afwijking heeft.
  • Om je mentaal en lichamelijk goed voor te bereiden op een bevalling, kan je een zwangerschapscursus volgen. Dit is al zinvol vanaf week 20. Hier leer je te ontspannen en leer je wat je te wachten staat tijdens een bevalling. Ook kan je advies vragen aan de verloskundige. Zij kan je alle voor- en nadelen vertellen over hoe jij wilt bevallen.

Meer informatie
rivm.nl/twintigwekenecho

Top