Zwangerschapsboek week 21: Praten tegen de baby

week 21

“Vanaf deze week kan ik je horen praten als je vrolijk bent, maar ook als je boos of moe bent. Maar ik hoor ook als andere mensen in de buurt zijn. Zo leer ik
steeds beter geluiden herkennen. Als ik straks geboren ben, dan herken ik jouw stem ook. Dat geeft mij een vertrouwd gevoel.”

 

Je buik groeit met de dag
Je baby begint vanaf nu flink te groeien en dat ga je ook merken aan je buik. Je kunt vanaf nu last krijgen van harde buiken. Harde buiken doen geen pijn, maar het voelt ook niet prettig aan. Je buik voelt dan aan als een harde bal. Veel harde buiken zijn vaak een teken van je lichaam dat je te druk bent. Probeer dan ook meer te rusten. Ga bijvoorbeeld even liggen met een rubberen warmwaterkruik tegen je onderbuik aan. Neem dan ook even de tijd om met je baby te praten!

Contact maken met je baby
Vanaf nu kan je baby verschillende klanken van elkaar onderscheiden. Je baby zal jouw stem steeds meer herkennen maar ook andere geluiden in jouw omgeving. Denk aan een blaffende hond of de stemmen van broertjes of zusjes. Hoe meer je baby jouw stem hoort, hoe vertrouwder de baby er mee wordt na de geboorte. Er zijn allerlei manieren om contact te maken met je baby. In het begin zal het misschien raar zijn. Maar je went er snel aan. Babbel er dus lekker op los!

  • Praat tegen je baby door leuke dingen te vertellen. Vertel wat je aan het doen bent, of wat je gaat doen. Je kan bijvoorbeeld vertellen wat je allemaal van plan bent na de geboorte!
  • Zet ook een mooi muziekje op. Je baby vindt het fijn om vrolijke en hoge tonen te horen.
  • Je kan natuurlijk ook zelf een mooi liedje zingen. Als je het liedje vaak zingt, dan zal je baby dit na de geboorte herkennen.

Je baby hoort allerlei geluiden. Harde klanken en lage tonen vind je baby vaak minder fijn. Je kunt je baby zelfs voelen schrikken van een harde knal. Je krijgt dan bijvoorbeeld een harde buik of je merkt dat je baby zich omdraait en schopt. Je kunt je baby dan troosten door zachtjes tegen de kleine te praten.

Tip
Wil je beleven hoe je baby bepaalde muziekgeluiden hoort? Zet dan een muziekje op en duik eens onder water! Of laat iemand tegen je praten. Je kunt dit in het zwembad doen, maar ook thuis in de badkuip.

Meer informatie
oeiikgroei.nl/praten tegen de baby in de buik

Top