Zwangerschapsboek week 25: Borstvoeding of flesvoeding?

week 25

“Nu ben ik zo groot dat ik niet meer vrij in het vruchtwater kan bewegen. Ik kan nog wel alle kanten uit draaien, maar ik heb nog niet mijn definitieve ligpositie gevonden. Ik kan nu ook bewust dingen voelen dankzij mijn voelzintuigen!”

 

Je buik gaat tekeer!
Voelde je eerst nog zachte bewegingen, je baby heeft nu ontdekt dat stompen, woelen en schoppen ook heel leuk is om te doen. Je baby heeft het nu heel erg naar zijn zin in zijn kleine beschermde omgeving. De tijd is aangebroken om eens na te denken over hoe jij je kindje wil gaan voeden. Wil je borst- of flesvoeding gaan geven?

Borstvoeding
Borstvoeding is de beste voeding voor een baby. Moedermelk bevat namelijk belangrijke voedingsstoffen en beschermende stoffen die jouw baby nodig heeft voor zijn groei, ontwikkeling en gezondheid. Ook kan borstvoeding zorgen voor een goede band tussen jou en je baby. Borstvoeding geven moet je natuurlijk leren. Het duurt soms even om op gang te komen. Je maakt zoveel moedermelk aan, als dat je baby drinkt. In het begin zijn dit kleine druppels. Maar hoe meer je baby groeit en drinkt, hslabbetjeoe meer moedermelk er gemaakt wordt.

Weetjes bij borstvoeding

 • Geef de eerste dagen ongeveer acht tot twaalf voedingen per 24 uur. De borstvoeding moet namelijk op gang komen. Tussen de voedingen mag de eerste dagen maximaal drie uur zitten. Acht voedingen moet je baby dus minimaal krijgen!
 • Er kan melk uit je borst lekken. Gebruik dan borstvoedingspads in je beha. Deze kun je bijvoorbeeld bij de drogist kopen.
 • Je kunt last krijgen van stuwing, wat gevoelig kan zijn. De stuwing zal op den duur minder worden.
 • Na de voeding moet je baby een boertje doen. Houd hem even rechtop tegen je schouder. Gebruik hiervoor spuugdoekjes, dat scheelt jezelf verschonen!
 • Voeden hoort geen pijn te doen! Heb je pijn tijdens het geven van borstvoeding of lukt het voeden niet, schakel dan hulp in van de kraamhulp.

Weetjes bij flesvoeding

 • Bereid je goed voor op het geven van flesvoeding. Kan je je baby een standaard voeding geven of is het beter om vanwege allergie in de familie een speciale soort te kiezen? Bespreek dit met je verloskundige of gynaecoloog.
 • Bij de bereiding van flesvoeding, is het belangrijk dat er extra gelet wordt op de hygiëne, omdat een pasgeboren baby’s weinig afweerstoffen heeft.
 • Geef je baby in het begin voeding wanneer hij hierom vraag (zie ook borstvoeding).
 • Maak lichamelijk contact tijdens het voeden. Leg je baby op schoot tijdens de voeding. Veel lichamelijk contact is goed voor de band tussen moeder en kind.
 • Laat in het begin niet allemaal verschillende personen de fles geven.
 • Na de voeding moet je baby een boertje doen. Houd hem even rechtop tegen je schouder. Gebruik hiervoor een spuugdoekje.

Meer informatie
babyvoedingsschema.nl/voedingsschemadownloaden (hier kun je een goed baby voedingsschema te downloaden)
babyvandaag.nl/flesvoeding-klaarmaken (Tips om goed een flesje klaar te maken)
borstvoedingsforum.nl (om ervaringen en vragen uit te wisselen met andere aanstaande moeders)
voedingscentrum.nl (zoek op ‘flesvoeding’ en ‘borstvoeding’)

Top