Zwangerschapsboek week 26: Spelen in de buik

week 26

“Ik begin al op een echte baby te lijken, maar van binnen moet er nog steeds veel gebeuren. Daarom groei ik met de week ook harder. Je voelt me vast meer bewegen in je buik. Wil je met me spelen?”

 

Last van nesteldrang?
Als je goed en gevarieerd hebt gegeten, dan ben je rond week 26 ongeveer zeven tot tien kilo aangekomen. Doordat je baby steeds sterker beweegt, kun je pijn krijgen onder je ribben of in je onderbuik. En heb je al last van nesteldrang? Veel vrouwen hebben rond de vijfde maand van de zwangerschap ineens behoefte aan opruimen en schoonmaken. Je wilt bijvoorbeeld dat de babykamer snel af is. Geen zorgen. Dit hoort erbij! Maar probeer ook even tijd te nemen om alvast met je baby te spelen. Want dat kan nu al!

Spelen met je baby
Je baby gebruikt nu al bijna alle zintuigen. Je baby kan bijvoorbeeld al voorzichtig proeven, horen en voelen. Je kunt daarom steeds beter contact maken me je baby. Het is aan te raden om daar nu al mee te beginnen! Als je er steeds mee oefent, zul je merken dat je baby er op reageert. In het begin lijkt het alsof er luchtbelletjes in je buik ontstaan. Maar hoe groter je baby wordt, hoe duidelijker het spel wordt. Je kunt je baby dan steeds beter voelen. Als je zwanger bent, kun je op ieder moment spelen en contact maken met je baby.

Tips

  • Plaats je handen aan de zijkant van je buik, onder je taille. Til je buik een beetje op en wieg hem zachtjes heen en weer. Druk nu een beetje aan één kant van de buik, terwijl je met de andere hand je baby ‘vraagt om daar heen te ‘zwemmen’. Herhaal dit naar de andere kant en wieg tussen de verschillende kanten je baby een beetje op en neer. Als je het goed doet, zul je merken dat je buik helemaal ontspant.
  • Wrijf zachtjes met je handen over je buik. Je baby zal reageren door zachtjes te bewegen.
  • Leg je hand op je buik en tik zachtjes met je vinger. Misschien reageert je baby door een schopje tegen je hand te geven of door in je hand te gaan ‘liggen’.

Meer informatie
Als je meer wilt weten over hoe je met je baby kunt spelen, dan kun je er voor kiezen om een haptonomiecursus te volgen. Tijdens zo’n cursus leggen ze je alles uit over hoe je beter contact kunt maken met je baby. Vraag meer informatie op bij je verloskundige.

Top