Zwangerschapsboek week 27: Kraampakket

week 27

“Ik ben nu al 34 centimeter! Ik ben nu zo groot, dat ik alleen met opgetrokken beentjes in je buik pas. Dat voel je ook wel, want ik kan nu extra hard schoppen. Mijn ogen zijn nu blauwgrijs, pas ver na de geboorte krijgen mijn ogen hun definitieve kleur. Dit kan zelfs een jaar duren. Ook heb ik nu al wenkbrauwen en wimpers.”

 

Groeispurt
Behalve je kindje, zal jij ook een groeispurt gaan maken. Dit is helemaal niet erg, het is zelfs normaal! Je lichaam maakt nu reserves aan voor je kindje. De kilo’s verdwijnen vaak vanzelf na geboorte. Doordat je baarmoeder op je maag drukt, kun je vanaf nu vaker last krijgen van brandend maagzuur. Vaak helpt het om vanillevla te eten of warme melk te drinken.

Kraampakket regelen
Bij de bevalling en voor de eerste verzorgingsdagen van de baby zijn speciale middelen nodig. Deze middelen samen heet het kraampakket. Hierin zitten spulletjes die je echt nodig hebt voor de eerste weken na de bevalling. Zorg ervoor dat je het pakket in de zevende maand van je zwangerschap in huis hebt.

Vraag om een kraampakket bij je zorgverzekeraar
Als je aanvullend verzekerd bent, dan kun je gratis een kraampakket opvragen bij je zorgverzekeraar. Krijg je dit pakket niet, dan kun je een pakket kopen bij de apotheek. Soms verkopen drogisten ook kraampakketten. Maar je kunt ook zelf je kraampakket samenstellen.

Checklist kraampakket
Voor de geboorte wil je dat alles goed is geregeld. Hieronder zie je waar moet je allemaal op letten bij het samenstellen van een kraampakket:

  • Matrasbeschermer of kraammatras: deze beschermt je matras tijdens en na de bevalling.
  • Onderleggers: dit zijn hygiënische vocht opnemende matjes die iets dunner zijn dan een kraammatras.
  • Kraamverband: dit verband is groter en dikker dan maandverband. Vooral de eerste dagen na de bevalling heb je dit nodig.
  • Stretchbroekjes: handig om je kraamverband in te doen.
  • Watten: voor schoonmaken en desinfecteren.
  • Steriele gaasjes: deze gaasjes worden gebruikt voor de verzorging van je baby of voor jezelf.
  • Ontsmettingsmiddelen: alcohol en desinfecterende zeep.
  • Navelklem: deze heb je alleen nodig bij een thuisbevalling.

Meer informatie
Vraag meer informatie over het vergoeden van het kraampakket bij je zorgverzekeraar.

Top