Zwangerschapsboek week 30: Pijnbestrijding bij de bevalling

week 30

“Ik groei nog steeds zo hard. Ik maak wel 500 bewegingen per dag! Hee fijn dat ik zoveel beweeg, maar voor jou kunnen die schoppen best pijn doen. Ik krijg extra vet, zodat ik me zelf warm kan houden. Nu ben ik rond de veertig centimeter.”

 

Heb je last van je bekken?
Hopelijk heb jij hier geen last van, maar sommige zwangere vrouwen hebben bekkeninstabiliteit. Onder invloed van de hormonen wordt het kraakbeen en de banden slapper. Als dit te vroeg gebeurt, dan worden de banden slap en wordt het bekken instabiel. Je gaat waggelend lopen en de banden raken overbelast. Neem contact op met de verloskundige of een fysiotherapeut als je hier last van hebt.

Pijnbestrijding tijdens de bevalling
Bevallen is pijnlijk en zeker geen pretje. Iedere vrouw kan deze pijn wel aan! Als de pijn te veel wordt, zijn er middelen voor het verlagen van de pijn. Pijnbestrijding tijdens de ziekenhuisbevalling:

  • Lachgas (inademen via een kapje, alleen in het geboortecentrum)
  • Pethidine (prikje in je been, poliklinisch in het ziekenhuis).
  • PCA (via infuus, in sommige ziekenhuizen, met de gynaecoloog).
  • Epiduraal (ruggenprik, in alle ziekenhuizen, met de gynaecoloog).

Voordelen en nadelen van pijnstilling
Een voordeel is dat het de bevalling kan versnellen. Een vrouw kan hierdoor meer ontspannen, waardoor de weeën beter hun werk doen. De pijn wordt door vrouwen dan als minder heftig ervaren. Een nadeel is dat het invloed heeft op de baby. De baby kan bijvoorbeeld suf worden.

Tips
Overleg met je verloskundige over de mogelijkheden. Zij kan je advies geven over de voor- en nadelen van pijnbestrijding.

Meer informatie? Kijk eens op de volgende website:
knov.nl (kijk bij ‘hoe ga je om met pijn’).

Top