Zwangerschapsboek week 31: Consultatiebureau

week 31

“Ik zie er nu al helemaal kant en klaar uit, maar toch is het beter als ik nog veilig in jouw baarmoeder blijf. Buiten de baarmoeder zou ik mezelf nog niet warm kunnen houden. Ook is mijn weerstand nog niet goed opgebouwd. Ik ben al zo groot, dat ik bijna niet meer kan bewegen. Wel geef ik nog steeds schopjes en duwtjes. Voel je me nog?”

 

Indalen
Vanaf deze week kan je baby gaan indalen om zijn definitieve plek in te nemen. Jij merkt dit door een steek in de vagina of korte weeën. Maar je kindje heeft nog een paar weken nog ruimte om een koppeltje te duikelen! Als je baby helemaal is ingedaald, kan hij niet meer draaien.

Het consultatiebureau
Het consultatiebureau is een onderdeel van het Centrum voor Jeugd en Gezin in jouw gemeente. Artsen en verpleegkundigen houden de gezondheid en ontwikkeling van je kind tijdens de eerste vier jaar in de gaten. Vanaf het moment dat je baby vier weken oud is, ga je regelmatig naar het consultatiebureau. In drie jaar tijd ga je ongeveer dertien keer naar het consultatiebureau. Houd de afspraken daarom goed bij in je agenda!

Eerste contact met het consultatiebureau
Het eerste contact met het consultatiebureau gaat via de wijkverpleegkundige. Zij komt in de eerste week na de bevalling bij je thuis om de hielprik en gehoortest bij je baby te doen. Daarna komt zij nog een keer langs voor een kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek geeft zij jou veel tips en informatie. Ook legt ze je uit hoe het consultatiebureau werkt. Bij dit gesprek krijg je een groeiboekje, dat je meeneemt naar ieder bezoek aan het consultatiebureau.

Wat doet het consultatiebureau?

  • De gezondheid en ontwikkeling van je baby wordt goed in de gaten gehouden.
  • Controle van heupen, indalen testikels, ogen en groei van de baby.
  • De ontwikkeling van kruipen, zitten, staan en lopen wordt ook bekeken.
  • Je baby krijgt belangrijke inentingen. Het CJG voert het Rijksvaccinatieprogramma uit.
  • Je krijgt tips en advies over alles wat met je baby te maken heeft, zoals (borst)voeding en opvoeding.

Tips

  • Je hoeft je niet in te schrijven of aan te melden bij het consultatiebureau. Als je je baby hebt aangegeven bij de gemeente, word je automatisch aangemeld.
  • Bezoeken aan het consultatiebureau zijn gratis.
  • Het consultatiebureau organiseert ook themabijeenkomsten. Hier krijg je antwoorden op vragen die veel voorkomen.

Meer informatie? Kijk eens op de volgende website:
anababa.nl

cjgrijnmond.nl

Top