Zwangerschapsboek week 32: Juridische zaken

week 32

“Ik begin nu veel meer te bewegen en dat merk je ook. Ik heb helaas minder ruimte in je buik, omdat ik zo enorm gegroeid ben! De komende weken word ik steeds zwaarder. Het duurt al niet lang meer voordat ik er ben. Vind jij het net zo spannend als ik?”

 

Begint het aftellen al?
Probeer rustig adem te halen. Niet omdat je al 32 weken zwanger bent, maar omdat je zult merken dat je de laatste tijd moeite hebt met ademen. Dit komt omdat je baarmoeder groter is geworden. Ook begint je bloeddruk langzaam te stijgen. Je lichaam stoomt zich klaar voor de bevalling. Maar er zijn natuurlijk ook andere zaken waar je rekening mee moet houden. Denk bijvoorbeeld aan geldzaken of juridische zaken rondom de geboorte van je baby. Maar het kan ook zijn dat je een aantal problemen hebt die snel opgelost moeten worden.

Zaken regelen
Er zijn een aantal dingen die geregeld moeten worden als je zwanger bent en als de baby geboren is. Hieronder staan een aantal zaken waar je aan moet denken.

Erkennen en ouderlijk gezag
Als je niet getrouwd bent en je hebt een partner die de vader is van je baby, dan moet het kind worden erkend. Als moeder moet je voor de erkenning toestemming geven aan je partner. Het is aan te bevelen vóór de geboorte van je baby de erkenning te regelen. Maar het kan ook zijn dat je helemaal geen toestemming wilt geven.

Aangifte geboorte
Ieder kind dat in Nederland wordt geboren, moet binnen drie werkdagen na zijn geboorte worden aangegeven bij de burgerlijke stand. Deze termijn van drie dagen is erg belangrijk!

Kinderbijslagrechtspraak
Binnen twee tot vier weken nadat je bij de gemeente aangifte hebt gedaan van de geboorte van je eerste kind, dan ontvang je een bericht van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Je kunt dan online je kinderbijslag aanvragen via de website van de SVB. Hiervoor heb je wel je DigiD nodig.

Tips
Het is misschien heel lastig om met alles rekening te houden Je kan aan veel dingen denken. Belangrijkste is dat je voldoende rust neemt tijdens je zwangerschap. De andere zaken die geregeld moeten worden, hoef je namelijk niet alleen te doen. Als je vragen hebt, stel ze gerust aan de mensen die je kunnen helpen.

Meer informatie:
svb.nl (Sociale Verzekeringsbank).
rotterdam.nl/werkeninkomen (Sociale Zaken en Werkgelegenheid).

Top