Zwangerschapsboek week 34: Dagbesteding en ritme baby

week 34

“Ik heb nu weinig ruimte, toch maak ik nog extra vet aan. Dit zorgt ervoor dat ik straks beter kan wennen aan de nieuwe omgeving. Want dat duurt niet lang meer! Het zal wel even duren voordat ik kan wennen aan de buitenwereld. Door structuur te bieden wen ik het snelst. Heb jij al nagedacht over een vaste dagritme voor mij?”

 

De laatste loodjes
Je zult vast last hebben van je rug. Dat is niet zo gek met zo’n dikke buik! Af en toe kan het lijken dat de bevalling is begonnen. Maar de voorweeën worden niet langzaam krachtiger zoals bij echte weeën. Echte weeën duren ongeveer een minuut en worden steeds krachtiger. Het is nog steeds belangrijk dat je veel rust neemt. Ook is het goed als je elke dag een vaste ritme hebt. Dat vind je baby heel fijn!

Rust, ritme & regelmaat!
Jouw kindje heeft straks veel rust, ritme en regelmaat nodig. Activiteiten zoals eten, slapen, spelen en verschonen kunnen beter op een vast moment van de dag gedaan worden. Dit zorgt voor een rustige omgeving en je baby weet wat hij kan verwachten. Je baby krijgt daardoor ook een veilig gevoel. Als je baby geen ritme heeft, dan zorgt dat voor veel onrust. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot slaapproblemen of je baby kan veel gaan huilen. Probeer je baby daarom een vaste dagritme te geven. Hier kan je nu alvast mee beginnen. Door zelf een vast dagritme te hebben, went je baby in je buik al een beetje aan structuur.

Tips

  • Houd met je dagelijkse bezigheden rekening met je baby. Het is bijvoorbeeld voor je baby niet prettig om vijf keer op een dag naar buiten te gaan.
  • Laat je baby op een eigen vaste plekje slapen. Niet op schoot of in de box, maar in zijn eigen bedje. Het is handig als de slaapkamer helemaal donker is.
  • Stem af op je baby. Baby’s communiceren door middel van non-verbaal gedrag (bijvoorbeeld huilen, in ogen wrijven enzovoort). Let op deze gedragingen en reageer direct daarop.
  • Geef je baby ook een vaste plaats om te spelen. De box is een goede speelplek voor baby’s vanaf ongeveer zes weken.
  • Zorg ervoor dat je baby niet de hele tijd in de buurt is van speelgoed, radio en televisie.
  • Benader je baby rustig. Een baby vindt het vreselijk om onder zijn oksels ‘opgehesen’ te worden. Om hem op te pakken, draai je hem iets op zijn zij, één hand tussen schouderbladen en als ondersteuning van het nekje en de andere hand onder de billen van je baby is voor hem een veel prettiger manier om opgepakt te worden.

Meer informatie
onrustigebaby.nl (informatie over onrustige baby’s).
cjgrijnmond.nl of telefoon 010-201010 (Centrum van Jeugd & Gezin, voor alle vragen over baby’s).
babyopkomst.nl (Van alles over zwangerschappen, bevallingen en baby’s).

Top