Zwangerschapsboek week 36: Seks & Anticonceptie

week 36

“Mijn huid is nog steeds bedekt met huidsmeer. Dit smeer beschermt mij tegen infecties. Ik beweeg nu minder. Omdat ik nu in een goede houding lig, met mijn hoofdje hopelijk naar beneden.”

 

Let op als je vliezen breken
Als je baby is ingedaald, dan kan dat voor wat opluchting zorgen. Je longen hebben wat meer ruimte en heb jij dus meer lucht om te ademen. Ook zal je minder last hebben van maagzuur. Waarschijnlijk moet je deze week wel vaker naar het toilet. En je kan een onprettige druk op je vagina voelen. De hormonen gieren nu door je lijf. Het kan zijn dat jij je daardoor anders voelt dan normaal. Belangrijk: Als deze week je vliezen breken terwijl je baby nog niet ingedaald is, dan moet je meteen gaan liggen. Zo voorkom je dat de navelstreng naar beneden zakt en vast komt te zitten tussen je bekken.

Seks na de bevalling
De eerste keer seks na de bevalling is voor jou en je partner best spannend. Het kan zijn dat je nog helemaal geen zin hebt in seks. Na een (zware) bevalling is dit helemaal niet gek! Zowel mentaal als fysiek maak je veel mee. Gun jezelf de tijd. De een is er na een paar weken al klaar voor, de ander moet er maandenlang niet aan denken. Maar voel je er niet schuldig door!

  • Wanneer kan je eigenlijk weer seks hebben? Je moet er als eerst aan toe zijn én er moet geen sprake meer zijn van bloedverlies. Als je geen bloedverlies hebt, dan bestaat er geen infectiegevaar meer. Dit duurt ongeveer zes weken.
  • Begin rustig en probeer te ontspannen. Spreek bijvoorbeeld af dat penetratie niet perse nodig is. Zoenen, strelen, orale seks en masseren is ook fijn.
  • Als je borstvoeding geeft, heb je kans dat je borsten gaan lekken als je gaat vrijen. Als je opgewonden wordt, stijgt namelijk de productie van ocytocine, het stofje dat je melkproductie stimuleert. Kolf dus eerst af of voed je baby voor je gaat vrijen.
  • Zet glijmiddel (op waterbasis) klaar. Door de hormonen word je vagina minder vochtig en kan het dus pijnlijker zijn om te vrijen.

Anticonceptie

  • Nu je niet meer zwanger bent, ben je gewoon weer vruchtbaar. Denk er dus aan dat je voorbehoedsmiddelen gebruikt, ook als je borstvoeding geeft.
  • Het is niet te zeggen op welk moment na de bevalling je weer vruchtbaar bent. Dat is bij elke vrouw verschillend en het maakt ook uit of je borst- of flesvoeding geeft.
  • Er zijn verschillende soorten anticonceptiemiddelen. Denk aan de prikpil, spiraaltje, condooms, anticonceptiestaafje, pil zondcondoomer oestrogeen.
  • Middelen die afgeraden worden om te gebruiken samen met borstvoeding zijn: de combinatiepil, de hormoonpleister, anticonceptiering en het anticonceptiestaafje.
  • Voor advies kan je contact opnemen met de huisarts, verloskundige of gynaecoloog.

Meer informatie
Anticonceptie.nl. Als je wil weten welke vorm van anticonceptie voor jou het meest geschikt is.
Ga hierover ook in gesprek met je verloskundige of gynaecoloog.

Top