Zwangerschapsboek week 38: Baby’s huilen nu eenmaal

week 38

“Ik kan nu elk moment geboren worden. Al die maanden heb ik me veilig gevoeld in jouw warme buik. Als ik geboren word, dan zie ik ineens veel licht en hoor ik harde geluiden. De kans is groot dat ik dan hard ga huilen! Maar dat is niet erg, zolang ik maar door jou getroost wordt.”

 

De laatste loodjes
Het is nog steeds belangrijk dat je veel rust neemt. Want na de geboorte van je baby zul je niet veel rust meer hebben. Bereid je bijvoorbeeld voor op slapeloze nachten. Want je baby wordt ’s nachts wakker/ moet je wakker maken in verband met voedingen per drie uur. Als je baby huilt, is het belangrijk dat je daar goed op reageert.

Huilen is niet erg!
Baby’s huilen nu eenmaal. Dat wordt vaak gezegd. Dat klopt, want baby’s kunnen alleen met huilen aan jou laten weten dat ze iets nodig hebben. Als je baby veel huilt, dan hoef je daar niet meteen van te schrikken. Wel is het belangrijk dat je weet waarom je baby huilt. Want dan weet je ook hoe je hem of haar kunt troosten.

Tips

  • De meeste baby’s huilen, omdat ze honger hebben. Het is daarom goed om te kijken of je bepaalde signalen herkent. Let bijvoorbeeld op het tuiten van zijn lippen. Is je baby onrustig en stopt hij de handjes in zijn mond?
  • Kijk of je baby een vieze luier heeft. De meeste baby’s vinden het niet fijn om een vieze luier te dragen en willen graag verschoond worden.
  • Heeft je baby slaap? Veel baby’s raken oververmoeid. Maar ze gaan niet vanzelf slapen als ze moe zijn. Let dus goed op slaapsignalen, zoals gapen en in de oogjes wrijven. Maar let ook op minder duidelijke signalen zoals, staren, wegkijken, druk bewegende armen, schoppende benen, gezichtje in je borst begraven, overstrekken en gebalde vuistjes. Je baby heeft rust nodig om te kunnen slapen. Tips hoe je hiervoor kan zorgen: een koele kamer, rustige omgeving en kort bed ritueel.
  • Begint je baby te huilen na het voeden? Dan kan hij last krijgen van darmkrampjes. Maar het kan ook zijn dat een boertje dwars zit. Probeer hem na een voeding altijd te laten boeren.
  • Je baby houdt ervan om zo dicht mogelijk bij je in de buurt te zijn, omdat hij of zij dat 9 maanden lang gewend was. Je kindje kan je warmte en je hartslag missen als hij of zij in alleen in een wiegje ligt. Als je baby niet ophoudt met huilen, probeer hem dan dicht tegen je aan te houden. Probeer ook tegen je baby te praten. Jouw aandacht helpt altijd!
  • Je baby kan het te warm of te koud hebben. Kijk daarom of je baby niet te veel of te weinig kleding aan heeft. Voel in zijn nek of je baby het te warm heeft. Let ook op labels in de kleding die op de huid kunnen irriteren. Zorg ook dat de kleertjes niet te strak zitten.

Meer informatie
Als je denkt dat je baby naar jouw gevoel te veel huilt en je kunt je baby niet goed gerust stellen, dan kan het zijn dat het om een huilbaby gaat. Als een baby dag in dag uit huilt, dan kun jij daar ook gestrest van raken. Denk hierbij aan de belangrijke drie RRR regel (Rust, Reinheid en Regelmaat) voor kinderen, maar vooral ook aan de vierde R (een Relaxte moeder). Wees er elke dag bewust van dat jouw gesteldheid effect heeft op je kind en het dus belangrijk is, hoe kort ook, om mini momentjes van rust voor jezelf te nemen. Het Centrum voor Jeugd en Gezin kan je ook tips en advies geven.

Top