Zwangerschapsboek week 39: Gelukkige moeder

week 39

“Als ik nog niet geboren ben, lig ik voor de baarmoedermond en ik kan elk moment besluiten om te komen. Ook maak ik al ontlasting aan. Mijn eerste poep is zwart. Alles wat ik nu nog aankom aan gewicht, is een extra reserve voor na mijn geboorte.”

 

Moet je nog even wachten?
Je bent nu misschien sneller moe of geïrriteerd. Dit hoort er allemaal bij. Je zit te wachten tot het gaat beginnen en bent er misschien al helemaal klaar voor. Probeer je rust te pakken nu het nog kan en probeer je niet te veel zorgen te maken over de bevalling. Iedereen kan bevallen, dus jij ook! Je buik is nu zo dik dat hij je best in de weg kan zitten. In bad gaan is erg lekker. Het warme water ontspant en het maakt je buik even minder zwaar.

Jij als moeder
Als je voor het eerst zwanger bent, is dat heel spannend. Hoe zal het gaan als de baby is geboren? Zal je leven erg veranderen? Hoe ben jij als moeder? Je vraagt je vast af wat voor soort moeder jij gaat worden. Het beste voorbeeld dat je hebt gezien, is waarschijnlijk je eigen moeder. Misschien wil je alles anders doen dan je moeder, omdat je vindt dat zij niks goed deed. Of je bent blij met je moeder en wil jouw eigen kindje ook graag zo opvoeden. Dit zijn allemaal vragen waar je over nadenkt als je eigen bevalling eraan komt. Het is fijn als je dit met mensen in je omgeving kan bespreken, zodat je er niet alleen voor staat. Je kan deze vragen ook met je verloskundige bespreken.

Emoties in de kraamtijd
Had je tijdens je zwangerschap al last van stemmingswisselingen, in je kraamtijd gaan je emoties misschien nog harder heen en weer. Dit is allemaal heel normaal, maar het is wel fijn als je van te voren weet wat je kan verwachten.

Positieve emoties
Natuurlijk is de kraamtijd een blije tijd. Je hebt een prachtige baby gekregen, je krijgt veel felicitaties en iedereen wil je baby zien. De kraamhulp zorgt goed voor je en je voelt je gelukkig met je kindje. Jouw wondertje is geboren en daar mag je heel trots op zijn!

Negatieve emoties
Je kraamtijd kan aan de andere kant ook best heftig zijn. Je moet lichamelijk nog herstellen van de bevalling, je baby houdt je ’s nachts wakker, huilt veel en je borstvoeding loopt misschien nog niet lekker. Ook kan je gevoelens van angst en twijfel krijgen: blijft de baby altijd huilen? Doe ik het wel goed? Hoe moet dat straks als de kraamhulp er niet meer is? Deze gevoelens zijn heel normaal, het kan helpen om deze gevoelens te delen met mensen om je heen?

Kraamtranen
Kraamtranen komen vaak voor in de eerste week na de bevalling. Op de tweede of derde dag na de bevalling moet je ineens heel hard huilen en je kan je niet meer stoppen. De allerkleinste aanleiding kan al genoeg zijn. Meestal zijn het tranen van blijdschap, opluchting of geluk. Ook kunnen het tranen zijn van angst, twijfel en onzekerheid. Vaak voelt het alsof je alle emoties van de afgelopen periode er even uit moet huilen. Hormonen spelen een rol bij deze emotiewisselingen en de tranen die daarbij komen kijken.

Meer informatie?
Brabbels.com/kraamtranen/

Top