Zwangerschapsboek week 4: Hersenontwikkeling

week 4

“Nu ben ik nog maar een heel klein vruchtje in je buik. Maar mijn organen en hersenen starten nu al met groeien. Vanaf nu gaat het heel snel!”

 

De eerste veranderingen in je lichaam
Als je goed naar je lichaam luistert, weet je misschien of er een baby in je buik groeit. De eerste zwangerschapsverschijnselen kunnen al komen. Je moet vaker naar het toilet om te plassen. Je borsten kunnen gespannen zijn. Je bent meer moe en je kan last hebben van misselijkheid.

Ontwikkeling van de hersenen
Tijdens de zwangerschap groeit alles aan je baby ontzettend snel. Ook maken de hersenen van je baby een enorm grote ontwikkeling door tot aan de geboorte. Deze ontwikkeling begint al in de derde week van je zwangerschap. Als moeder heb je tijdens de zwangerschap al veel invloed op de ontwikkeling van de hersenen van je baby. Jouw gedrag en manier van leven spelen hierbij een rol. Het is nu al belangrijk om goed te zorgen voor de baby in je buik. Zorg dus goed voor jezelf!

Wist je dat..

  • Het eten van vette vis, zoals makreel, haring, zalm of kibbeling, tijdens de zwangerschap goed is voor de hersenontwikkeling van je baby. Het liefst één of twee keer per week.
  • Roken, alcohol, drugs en sommige medicijnen een schadelijke invloed kunnen hebben op de hersenontwikkeling van je baby? Als je medicijnen gebruikt, overleg dan goed met je arts dat je zwanger bent.
  • Je als moeder de hersenontwikkeling van je baby kan stimuleren door tijdens de zwangerschap goed en gezond te eten?
  • Stress invloed kan hebben op de hersenontwikkeling van je baby? Probeer samen met je coach de oorzaak van de stress aan te pakken. Ontspanning in de vorm van bijvoorbeeld zwangerschapsyoga kan ook helpen om de stress te verminderen tijdens de zwangerschap.

Tips voor als je net weet dat je zwanger bent

  • Zoek een verloskundige in de buurt en maak een afspraak om langs te gaan. De volgende zoeksite kan je hiervoor gebruiken: deverloskundige.nl.
  • Controleer of je goed verzekerd bent. Als je verzekerd bent, zoek dan uit wat er allemaal wordt vergoed.
  • Slik elke dag één tablet foliumzuur. Slik dit vanaf het moment dat je zwanger probeert te worden tot en met de eerste twee maanden van je zwangerschap, dan verklein je het risico op onder andere een open ruggetje.
  • Verander negatieve gewoontes, vermijd sigaretten, drugs, alcohol en medicijnen die een slechte invloed hebben op de baby.

Meer informatie:
Lees op deze website hoe de hersenen worden gevormd bij je baby.

Top