Zwangerschapsboek week 6: Verloskundige zorg

week 6

“Ik ben nu vijf millimeter! Mijn longen, darmen en maag beginnen nu te groeien. Mijn hoofdje is nog veel groter dan mijn lichaampje. Ik lijk net een kikkervisje. Ook begint mijn hart steviger te kloppen. Deze week groeien er kleine bobbeltjes, die later mijn armen en benen worden.!”

 

Jouw lichaam
Je misselijkheid kan deze week erger worden. Een menstruatiegevoel in je onderbuik is heel normaal. Je borsten voelen zwaar aan en de tepel kan iets donkerder gaan kleuren. Veel zwangere vrouwen hebben af en toe last van de darmen. Door de zwangerschap werken deze minder snel en dit kan zorgen voor verstoppingen. Drink daarom genoeg water en eet vezelrijk voedsel.

Onderzoeken tijdens je zwangerschap
In Nederland begeleidt de verloskundige je tijdens je zwangerschap en bevalling. Een verloskundige houdt gedurende de zwangerschap je gezondheid in de gaten. Een verloskundige:

 • kijkt of je je emotioneel goed voelt.
 • Voelt of de baby zich goed ontwikkelt.
 • Geeft voorlichting en advies zodat je zwangerschap normaal kan verlopen.
 • Vertelt en bereidt je voor op de bevalling.
 • Vertelt over het aanstaande ouderschap.

De verloskundige signaleert eventuele complicaties en zal dan doorverwijzen naar een gynaecoloog. Redenen voor verwijzen naar een gynaecoloog tijdens je zwangerschap kunnen zijn: je bent in verwachting van een meerling, je baby groeit niet goed, bij bloedverlies en een te hoge bloeddruk.

Kennismaken met de verloskundige
Tijdens een intake gesprek wordt bepaald of jij door een verloskundige of gynaecoloog begeleid wordt. Je eerste controle is rond de achtste week en duurt ongeveer een half uur. Je bloeddruk, je gewicht en de grootte van je baarmoeder worden dan gemeten. Ook zullen jullie de hartslag van je kindje beluisteren. Na deze eerste controle word je doorverwezen voor een bloedonderzoek en echo.

Controles tijdens je zwangerschap
De verloskundige of gynaecoloog controleert je zwangerschap vaak. In het begin elke vier weken en aan het einde van je zwangerschap elke week. Bij alle controles mag je vragen stellen. Vijf of zes weken na je bevalling kan je nog een keer naar de verloskundige gaan voor een nacontrole. Deze afspraak moet je dan zelf maken. Bij een gynaecoloog is een nacontrole wel verplicht.

Tips

 • Vanaf de zesde week is het al belangrijk om een afspraak met de verloskundige te maken.
 • Als je naar de verloskundige gaat, is het goed om van te voren de vragen op te schrijven die je wil stellen. Zo weet je zeker dat je alles hebt gevraagd!
 • Bij de eerste controle is het goed om na te denken over de volgende vragen:
  – Wat is de begindag van de laatste menstruatie?
  – Was de laatste menstruatie normaal en op tijd?

Meer informatie
Voor meer informatie over verloskundige zorg en gynaecologie kun je ook terecht bij je zorgverzekeraar. Kijk ook eens op zorginstituutnederland.nl voor meer informatie over verzekeringen.

Top