Zwangerschapsboek week 8: Alcohol & Drugs

week 8

“In deze week worden mij geslachtsorganen gevormd. Via de placenta krijg ik alle goede stoffen binnen die ik nodig heb om te groeien. Maar ook de slechte stoffen, zoals alcohol en drugs. Deze komen via het bloed bij mij en kunnen ervoor zorgen dat mijn organen niet goed ontwikkelen. Zorg jij ervoor dat dit bij mij niet gaat gebeuren?”

 

Al weer twee maanden zwanger!
Je baarmoeder begint nu echt te groeien. Je buik kan iets harder zijn en je kan steken hebben in je maag en darmen. Nu je twee maanden zwanger bent, zal vermoeidheid je grootste last zijn. Dit komt omdat je lichaam hard moet werken voor je baby. Ook je borsten worden steeds groter. Je bh maat kan met wel twee cupmaten groeien.

Gezonde baby
Je wilt er natuurlijk alles aan doen om een gezonde baby te krijgen. Alcohol drinken en drugs gebruiken tijdens de zwangerschap is bijvoorbeeld schadelijk voor de ongeboren baby. Maar wat gebeurt er dan eigenlijk? Alcohol en drugs brengen schade aan de hersenen en andere organen van je baby. Als je alcohol of drugs gebruikt, dan verhoog je ook de kans op een miskraam of een te vroeg geboren baby. Geen alcohol drinken of drugs gebruiken tijdens je zwangerschap is dus belangrijk.

Foetaal Alcohol Spectrum Disorder (FASD)
FASD is een verzamelterm van verschillende afwijkingen die je baby kan krijgen als je baby tijdens de zwangerschap veel alcohol heeft binnengekregen. De effecten hiervan zijn groot en je baby kan daar levenslang last van krijgen. Hieronder lees je wat de symptomen zijn:

 • Slaapproblemen, veel huilen en snel geïrriteerd raken.
 • Gezichtsafwijkingen, zoals een te dunne bovenlip, smalle oogspleten.
 • Hersenbeschadiging, met als gevolg: slecht functioneren, hyperactiviteit, verstandelijke handicap, leerstoornis, slecht geheugen, autistisch gedrag en communicatieproblemen, lage intelligentie en sociale problemen.

Wist je dat…

 • Als jij alcohol drinkt, je baby net zoveel alcohol binnen krijgt als jij?
 • Je alcoholpromillage na het drinken van een glas wijn 0.3 is, maar van je baby dus ook?
 • Baby’s alcohol nog niet kunnen afbreken? Alcohol blijft dus langer in het bloed van de baby dan in jouw bloed.
 • Als je cocaïne gebruikt tijdens je zwangerschap, de kans wordt vergroot dat je een miskraam kan krijgen?
 • Heroïnegebruik zeer verslavend is en dat je baby ook verslaafd raakt?
 • Er te weinig zuurstof bij je baby komt als je cannabis rookt tijdens je zwangerschap?

Tips:
no alcohol

 • Stop het liefst zo snel mogelijk (onder begeleiding) met het gebruik van alcohol- en/of drugs.
 • Als je weet dat alcohol en drugs slecht zijn voor je baby, maar je hebt moeite om ermee te stoppen, probeer dan een vertrouwelijk gesprek aan te gaan met je coach, huisarts of gynaecoloog. Het kan soms lastig zijn, maar het lucht meestal wel op als je het bespreekt.

Meer informatie:
alcoholenzwangerschap.nl
alcoholinfo.nl
drugsinfo.nl

Vragen?
Bel (anoniem) met de Roken, Alcohol en Drugs Infolijn: 0900-1995. Of stel je vraag via de bovengenoemde websites.

Top